Home"PAŠKINI SU ODRADILI SVOJ DIO"
General Blaškić svjedočio danas o masakru u Ahmićima

General Tihomir Blaškić je danas - osmog dana svjedočenja pred haškim Tribunalom - potvrdio ne samo da je kritičnog 16. aprila 1993. Vojna policija HVO bila u Ahmićima, već i da je tamo bila pod njegovim zapovjedništvom. Negirao je, međutim, da joj je on izdao zapovijed za ubijanje civila ili uništavanje njihove imovine.

Prema Blaškićevim zapovijedima, Vojna policija HVO je 16. aprila 1993. raspoređena na područje sela Ahmići u Lašvanskoj dolini, gdje su tog dana ubijeni i protjerani svi Bošnjaci, i razorene i zapaljene sve njihove kuće i džamije. Tužitelj Blaškića drži odgovornim za taj zločin budući da je optuženi bio najviši zapovjednik HVO u srednjoj Bosni. Obrana, međutim, dokazuje kako je Blaškić u aprilskom sukobu izdavao samo "obrambene zapovijedi", kao i da tog dana nije znao sto se zbivalo u Ahmićima. U prilog tomu sudu je danas priloženo izvješće zapovjednika 4. Bojne Vojne policije, Paška Ljubičića, upućeno Blaškiću 16. aprila iz Ahmića. On izvještava da je Armija BiH napala njegove snage, te da su one uzvratile na napad. "Kasnije sam saznao da izvješće iz Ahmića nije bilo točno i da je vojna policija napala ABiH i mještane Ahmića", rekao je danas Blaškić.

U prethodnim dijelu svjedočenja, Blaškić je tvrdio da Vojna policija i tzv. Postrojbe za posebne namjene, nisu bile podređene njemu već svojim središnjim upravama u Hercegovini. Danas je, međutim, Blaškić potvrdio da mu je na temelju zapovijedi načelnika Glavnog stožera HVO od 15. aprila, 4. Bojna vojne policije postala 'pretpodređena', te da se ta promjena primjenjivala samo u vrijeme borbe od 16. aprila. Blaškić je govorio o "pretpodređenosti" budući da je trebao pojasniti zašto je vojna policija tog dana bila pod njegovim zapovjedništvom, te zašto je od njezina zapovjednika zahtijevao da ga ne izvješćuje samo telefonom već i pismeno.

Kao i prethodnih dana, Blaškić je i danas pedantno, iz minute u minutu, opisivao svoje aktivnosti ključnog dana sukoba u Lašvanskoj dolini. Rekao je kako su mu u improvizirani ured u podrumu hotela "Vitez" pristizale informacije o napadima ABiH. Nastojao je dokazati da, na temelju informacija koje je primao, nije mogao znati da su snage HVO na terenu počinile zločine zbog kojih se on sada nalazi pred Međunarodnim krivičnim sudom. Obrana dokazuje da se, u loše ustrojenom HVO, Blaškićeve zapovijedi nisu dosljedno provodile, te da mu kobnog 16. aprila nisu pristizala redovita izvješća o stanju na terenu. U svojim telefonskim kontaktima tog dana Blaškić je, kako je kazao, nastojao ishoditi prekid neprijateljstava i pregovore s ABiH. O svojim saznanjima s terena izvještavao je Glavni stožer HVO kao i visokog dužnosnika HDZ Darija Kordića, također optuženog za zločine u srednjoj Bosni.

Kasno poslijepodne 16. aprila, Kordić je, kako se danas čulo, obavijestio Blaškića da "Paškini (pripadnici vojne policije) idu na brdo i da su odradili svoj dio." Prije toga Blaškić je svjedočio kako je vojnoj policiji naredio da drži položaje iznad Ahmića jer je smatrao da, u vojnom smislu, pozicija u selu nema značaja. "Paškini" su postupili po naređenju, ali tek pošto su "odradili svoj dio", tj. ubili više od sto bošnjačkih žitelja Ahmića, a ostale prognali.

Svjedočenje Tihomira Blaškića nastavit će se 8. marta 1999.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm