HomeŠTAB SA DVA TELEFONA I TRI SVIJEĆE
Deseti dan svjedočenja generala Blaškića

Već prvog dana hrvatsko-bošnjačkog sukoba u aprilu 1993. ABiH je stekla vojnu prednost, a potom se i viteška brigada HVO stala raspadati - svjedočio je danas pred haškim sudom general Tihomir Blaškić. Čitajući operativni dnevnik koji je vođen u njegovu štabu u Vitezu za vrijeme ključnih dana sukoba 16.-18. aprila 1993. Blaškić je ušao u deseti dan svjedočenja kroz koje nastoji predočiti sucima što je i kako zapovijedao u trenucima kad su na terenu snage HVO počinile kršenja za koja ga, kao zapovjednika, tereti haški tužitelj.

Suci su danas opet upitali ima li smisla nabrajati Blaškićeve aktivnosti iz minute u minutu, dok je tužitelj Gregory Kehoe ocijenio da Blaškić izostavlja neke događaje. Obrana je odgovorila da dnevnik sadrži sve usmene komunikacije u štabu te da ih Blaškić iznosi bez selekcije kako bi pokazao da nije zapovjedio niti jednu akciju protiv civila, te da nije zanemarivao svoje zapovjedničke dužnosti i počinio zločin iz nemara.

Na upit suca Almira Rodriguesa zašto nije koristio kazetofon, već je jedan podređeni rukom vodio dnevnik, Blaškić je odgovorio da je u improviziranom štabu, u prostoru diskoteke '55' u hotelu Vitez, imao na raspolaganju samo 'dva telefona i tri svijeće'.

Dok tužitelj dokazuje da ABiH nije željela sukob, niti je imala sredstava da ga otpočne, obrana dokazuje da zbog intenzivnih djelovanja ABiH Blaškić nije izlazio na teren već je bez prestanka radio u štabu. On je dodao da je već 16. aprila ABiH stekla vojnu prednost nad HVO-om jer je zauzela brda iznad Lašvanske doline. 'Ja sve to nisam znao 16. aprila jer me zapovjednici često nisu informirali o gubitku pozicija', rekao je Blaškić i dodao da je strateški najvažnije brdo Kuber ABiH osvojila 16. aprila ujutro, a on je to saznao tek 17. aprila navečer. On time želi pobiti tvrdnje tužitelja da je, pod njegovim zapovjedništvom, HVO pokrenuo dobro organiziran i koordiniran napad na nebranjena bošnjačka sela.

Blaškićev glavni iskaz u vlastitu obranu trebao bi završiti sredinom sljedećeg tjedna, nakon čega će ga protuispitivati tužitelj. Suci su udovoljili Blaškićevu zahtjevu za češćim stankama, nakon što je kazao da ga svjedočenje jako iscrpljuje. Kombinacija dvogodišnjeg života u zatvorskoj izolaciji i sadašnjih intenzivnih napora na svjedočenju - požalio se Blaškić - je strašno zamorna i on često zaspe već u autu na povratku iz suda u pritvor.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm