HomePRAVDA, IPAK, NIJE ŽRTVOVANA
Sporazum iz Rambujea i haški Tribunal

Nakon što joj je omogućen uvid u deo sporazuma iz Rambujea (Rambouillet) koji se odnosi na Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, njegova predsednica, sudija Gabrijela Kerk Mekdonald (Gabriele Kirk McDonald), ostaje pri stavovima koje je, u ponedeljak, izrazila u pismu francuskom i britanskom šefu diplomatije, Vedrinu (Vedrine) i Kuku (Cook) - rekao nam je danas Tribunalov predstavnik za štampu, Džim Lendejl (Jim Landale). Mekdonald, naime, i dalje smatra da je taj sporazum morao izričitije da potvrdi pravo Tribunala na neograničeni pristup i sprovođenje istrage na Kosovu.

Mada su formulacije konačnog teksta, koji su u utorak "u principu" prihvatile obe strane, donekle "razvodnjene" u odnosu na nacrt od 27. januara, Tribunal je ipak i te kako prisutan u sporazumu iz Rambujea, do čijeg je primerka došlo dopisništvo SENSE. Najpre se, u tački 13 poglavlja koje se bavi "merama za građenje poverenja", strane-potpisnice obavezuju da će "izvršavati svoje obaveze da sarađuju i istrazi i krivičnom gonjenju (počinilaca) teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava."

a) Kao što se zahteva rezolucijom 827 Saveta bezbednosti (kojom je 1993. osnovan Tribunal) i rezolucijama koje su nakon nje sledile, strane će u punoj meri sarađivati za Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u njegovim istragama i gonjenjima, uključujući tu i postupanje po njegovim zahtevima za pomoć i njegovim nalozima;

b) Strane će, takođe, omogućiti potpuni, neograničeni i neometani pristup međunarodnim ekspertima - uključujući forenzičare i istražitelje - da bi istražili navode o teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava.

Dalje, u poglavlju o Ustavu i principima demokratske samouprave Kosova, precizira se da niko ko je osuđen, ili optužen, od strane Tribunala, ili je odbio da se odazove pozivu da se pojavi pred sudom... ne može da bude kandidat na izborima niti da obavlja javne funkcije. Sličnom odredbom Dejtonskog sporazuma su, podsetimo, iz političkog života u Bosni isključeni Radovan Karadžić i ostali optuženi za ratne zločine.

Osobe koje su na javnim optužnicama Tribunala, navodi se u poglavlju o vojnoj implementaciji sporazuma, neće moći da budu u sastavu Zajedničke vojne komisije kojom će predsedavati COMKFOR (komandant KFOR), a koju će sačinjavati visoki vojni predstavnici VJ, MUP i "ostalih snaga" - kako se u sporazumu definiše OVK. Malo je verovatno da bi javno optužene osobe, i kad bi mogle, prihvatile da dolaze na sastanke Zajedničke vojne komisije... gde bi pripadnici KFOR - "tokom redovnog obavljanje svojih dužnosti"- mogli da ih uhapse i isporuče Hagu.

Konačno, u jednoj od završnih odredbi se strane obavezuju da "u punoj meri sarađuju sa svim entitetima uključenim u implementaciju sporazuma... uključujući i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju."

Najbolja vest za haškog tužioca Luiz Arbur (Louise Arbour), koja već pola godine čeka na vizu za odlazak na Kosovo, sadržana je u jednoj od uvodnih odredbi sporazuma, u kojoj se precizira da SRJ "neće zahtevati vize..." od predstavnika međunarodnih i ne-vladinih organizacija koje su uključene u njegovu primenu, a čiji će spisak utvrditi CIM (Chief of the Implementarion Mission, tj. šef Misije za implementaciju), koji će na Kosovu imati ulogu sličnu onoj koja je u Bosni poverena Viskom predstavniku.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm