HomeSUDSKI POZIV VISOKIM OFICIRIMA UN, HVO I ABIH
Neočekivani obrt na suđenju generalu Blaškiću

Nakon skoro dvije godine suđenja Tihomiru Blaškiću i u šestoj sedmici njegovog maratonskog svjedočenja , suci su neočekivano zatražili da se pred haškim sudom kao svjedoci pojave najmanje šestorica bivših visokih dužnosnika Unprofora , Armije BiH, HVO i Monitorske misije Evropske unije (ECCM) - objavio je sinoć haški tribunal.

Koristeći pravo da sami odluče koje svjedoke žele saslušati, odnosno pozivajući se na odredbu 98 sudskog Pravilnika, suci su zatražili da se pred sudom pojave bivši zapovjednik Unprofora Filip Morijon/Philippe Morillon, bivši zapovjednik Britanskog bataljuna u Srednjoj Bosni Bob Stjuart/Bob Stewart, bivši voditelj Monitorske misije Europske unije Žan Pjer Tebo/Jean-Pierre Thebault, bivši zapovjednik glavnog stožera HVO Milivoj Petković, bivši zapovjednik 3. korpusa Armije BiH Enver Hadžihasanović te pukovnik Šerif Patković i drugi bivši zapovjednici 7. brigade Armije BiH.

Brojni dosadašnji svjedoci, a posebno Blaškić, u svojim su svjedočenjima spominjali razgovore i djelovanja ovih visokih dužnosnika. Suci vjeruju da ti svjedoci, budući da su djelovali u BiH u periodu na koji se odnosi optužnica, imaju "specifična saznanja o činjenicama iz optužnice", koja Blaškića, kao bivšeg zapovjednika HVO za srednju Bosnu, tereti za zločine počinjene nad Bošnjacima u Blaškićevoj zoni odgovornosti.

Ti bi se svjedoci trebali pojaviti pred haškim sudom prije kraja juna 1999. godine, kad je predviđen završetak suđenja Blaškiću. Nalog sudaca Kloda Žorde/Claudea Jorde, Mohameda Šahabudina/Shahabudeena i Almira Rodriguesa je upućen ambasadama Francuske, Velike Britanije, Hrvatske i BiH kako bi vlasti osigurale dolazak svjedoka pred haški tribunal gdje će ih ispitivati suci, tužitelj i obrana.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm