HomeDUEL TUŽITELJA I BLAŠKIĆA
Tužitelj je danas nastojao od Blaškića saznati što zna o ulozi Hrvatske u BiH te ulasku hrvatske vojske na teritorij te susjedne države 1992. godine

Politički lideri bosanskih Hrvata su u novembru 1991. godine - govoreći o "okupljanju hrvatskog naroda u zajedničkoj hrvatskoj državi" - naglasili da trebaju okupiti ljude koji mogu provesti te zadaće, kazao je danas haški tužitelj obrativši se potom bivšem zapovjedniku HVO u Srednjoj Bosni Tihomiru Blaškiću s pitanjem: "I vi ste jedan od tih ljudi?" Blaškić, međutim, to opovrgava odgovarajući tužitelju da je u aprilu 1992. godine došao u Kiseljak iz Austrije kako bi pomogao organizirati obranu općine od srpskih napada. "Ja sam Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu doživljavao kao zajednicu za obranu Hrvata od srpske agresije", odgovorio je on.

Tužitelj Gregory Kehoe, koji je jučer započeo protuispitivati Blaškića, predočio je tada Blaškićevu borbenu zapovijed iz juna 1993. godine u kojoj on podsjeća vojnike HVO u Kiseljaku da imaju "na umu svoju povijesnu odgovornost". "Ta odgovornost je stvaranje zajedničke hrvatske države?", citirao je tužitelj, dok je Blaškić odgovorio kako je tu napomenu dao u okolnostima kad je HVO trebao Lašvanski džep spašavati od pada u ruke Armije BiH.

Tužitelj je danas nastojao od Blaškića saznati što zna o ulozi Hrvatske u BiH te ulasku hrvatske vojske na teritorij te susjedne države 1992. godine. Srednja Bosna je u maju 1992. proglašena dijelom Južnog bojišta HV, čiji je zapovjednik bio hrvatski general Janko Bobetko, naglasio je tužitelj predočavajući Bobetkovu naredbu o formiranju Isturenog zapovjednog mjesta (IZM) Srednja Bosna. Blaškić je odgovorio kako prvi put čuje da je Južno bojište HV uključivalo Srednju Bosnu. On je međutim dometnuo da je po strategiji bivše JNA postojao splitsko-vrbaski pravac obrane preko kojega je HV možda htjela pomoći odbijanju srpskih napada na području Kupresa.

Međutim, IZM, čije je formiranje naredio Bobetko, uključivalo je i samu Lašvansku dolinu, primijetili su tada suci. Blaškić se branio kako je on u proljeće 1992. bio samo "mali zapovjednik formacija" u kiseljačkoj općini, koja nije bila uključena u spomenute dokumente. On je dodao da nije bilo vremena za ustroj IZM Srednja Bosna jer je Bobetko predviđenog zapovjednika tog područja vrlo brzo premjestio u Tomislavgrad.

Blaškić je tvrdio da ne zna jesu li neki od zapovjednika koje je u Tomislavgradu postavljao Bobetko bili pripadnici HV, a nije imao saznanja ni o tome jesu li lideri bosanskih Hrvata 1992. godine išli na konzultacije u Zagreb, iako je tužitelj predočio zahtjev u kojemu, među ostalima Dario Kordić i Paško Ljubičić, traže sastanak s hrvatskim ministrom obrane kako bi ga izvijestili o stanju u Srednjoj Bosni i "dobili upute".

Osvrćući se na primjer samog Blaškića koji je u novembru 1995. godine, nakon podizanja optužnice protiv njega, imenovan inspektorom u Hrvatskoj vojsci, tužitelj je želio znati je li uobičajeno da HV prima časnike iz drugih zemalja. Optuženi tvrdi da ne zna zašto je imenovan na tu dužnost ali je sugerirao da je u kontekstu sporazuma o suradnji između RH i BiH i u vidu daljnjeg razvoja vojske Federacije BiH to mogla biti reakcija na podizanje optužnice protiv njega.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm