HomeBLAŠKIĆ TVRDI DA NIJE VIDIO IZVJEŠTAJ O AHMIĆIMA
"Kad sam, kao načelnik Glavnog stožera HVO 1994. godine tražio pristup spisu o Ahmićima, bio sam izblokiran", rekao je Blaškić

Bivši zapovjednik HVO u srednjoj Bosni Tihomir Blaškić svjedočio je danas da mu rezultati istrage o masakru u selu Ahmići nikada nisu dati na uvid - čak ni u vrijeme kad se pripremao za svoju obranu pred haškim sudom. Njega je danas započeo unakrsno ispitivati tužitelj koji je, pitajući ga o tome što je poduzeo da dođe do spisa o Ahmićima, nastojao ukazati da se Blaškić nije potrudio doći do izvještaja o zločinu koji je, kako je kazao tužitelj, u srži optužnice.

Optuženi je u svom glavnom iskazu svjedočio da mu izvještaj Sigurnosne informativne službe (SIS) o zločinu u Ahmićima, spremljen u arhivi Uprave službe sigurnosti HVO-a, nikada nije dostavljen iako je baš on 17. augusta 1993. godine po drugi put naredio da SIS identificira počinitelje zločina. "Ako kažete da ste znali da rezultati te istrage mogu pomoći vašoj obrani, zašto niste inzistirali da vam se oni daju na uvid?", nadovezali su se suci. Blaškić je odgovorio kako nije tražio pregled arhiva Službe sigurnosti jer je pretpostavljao da za to ne bi dobio dozvolu.

"Kad sam, kao načelnik Glavnog stožera HVO 1994. godine tražio pristup spisu o Ahmićima, bio sam izblokiran", primijetio je Blaškić koji stoga ni nakon podizanja optužnice, u novembru 1995. godine, nije kod ministra obrane Vladimira Šoljića inzistirao da mu kod Službe sigurnosti ishodi uvid u taj spis ali je vjerovao da će svi dokumenti iz arhiva naknadno biti dostavljeni njegovoj obrani. Međutim, obrana je na suđenju izvijestila kako su konačni rezultati te istrage i njoj ostali nedostupni. Blaškić je nakon podizanja optužnice pregledao dokumente iz ratnog arhiva zapovjedništva svoje operativne zone i glavnog stožera HVO, ali je, kako je danas svjedočio, strahovao da bi mu i ti dokumenti bili uskraćeni da je inzistirao na spisu o Ahmićima.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm