Home"NE BIH IZVRŠIO ZAPOVJED ETNIČKOG ČIŠĆENJA"
Nastavak svjedočenja generala Tihomira Blaškića

Optužen za zločine protiv Bošnjaka u hrvatsko-bošnjačkom sukobu 1993. godine, general Tihomir Blaškić kazao je danas kako je 1994. - u vrijeme stvaranja zajedničke hrvatsko-bošnjačke vojske - promoviran na najviše vojne dužnosti, gdje je surađivao s ABiH, te da se tome nitko od Bošnjaka nije protivio.

Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u martu 1994. Blaškić je promoviran prvo u zamjenika, a potom u načelnika glavnog stožera HVO. "Ni tada, ni kasnije, nitko se na bošnjačkoj strani nije protivio mom imenovanju" na dužnost načelnika GS i zapovjednika u Zajedničkom stožeru Vojske federacije. Svjedočeći u vlastitu obranu, Blaškić nastoji ukazati kako osoba s "lošom reputacijom" među Bošnjacima ne bi postala zapovjednik u zajedničkom stožeru HVO i ABiH, kojeg su tada vodili Blaškić i Rasim Delić. "Vjerujem da je Krešimir Zubak (predsjednik Federacije BiH) izabirao one kadrove koji će moći graditi hrvatsko-bošnjačku federaciju", dodao je Blaškić napominjući da su neki drugi zapovjednici HVO bili smijenjeni nakon stvaranja Federacije.

Približavajući se završetku svog glavnog iskaza, Blaškić je svjedočio da je u januaru 1994, na njegove stalne inicijative, formirana Gardijska brigada HVO čime je po prvi put došlo do jedinstva zapovijedanja u Lašvanskoj dolini. Optuženi je tokom svjedočenja naglašavao da on za vrijeme sukoba nije kontrolirao sve postrojbe HVO, posebno one kojima se na teret stavljaju najteži zločini protiv Bošnjaka.

"Ja nikad nisam planirao rat s Bošnjacima. Uvijek sam smatrao da moramo ići zajedno protiv zajedničkog neprijatelja - Vojske RS... zbog čijih napada sam i došao u HVO", izjavio je Blaškić. On tvrdi da nikada nije dobio niti izdao zapovijed za upotrebu vojske u svrhu etničkog čišćenja Bošnjaka: "Da mi je netko to i naredio, ja ne bih izvršio takvu zapovijed", ustvrdio je. Premda kaže da se nije slagao s djelovanjima nekih jedinica HVO, ostavku na dužnost zapovjednika Blaškić ipak nije dao jer drži da ga ne bi zamijenio neki profesionalniji zapovjednik te stoga što je, kako je danas istaknuo, smatrao svojom dužnošću da pomogne obrani Lašvanske doline i BiH.

Blaškić, takođe, tvrdi da nikada nije primio nikakvu zapovijed od Glavnog stožera Hrvatske vojske ili od Ministarstva obrane RH, niti im je ikada poslao neki raport. Za činjenicu da je novembra 1995. protiv njega u Den Haagu podignuta optužnica Blaškić je saznao iz televizijskih vijesti, a na isti je način neposredno potom saznao i da je imenovan za inspektora Hrvatske vojske. "Ja o tome nisam bio konzultiran" - rekao je.

Blaškić će svoj glavni iskaz završiti u ponedjeljak, kad će tužitelj započeti protuispitivanje. Njegovo svjedočenje započelo je još 17. februara i trajalo je punih 13 radnih dana, te će toliko na raspolaganju imati i optužba. Suci i strane u postupku danas su izrazili nadu da će suđenje, započeto u junu 1997. godine, biti završeno do konca jula 1999.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm