HomeRAT U UVJETIMA UNUTRAŠNJEG ILI MEĐUNARODNOG SUKOBA
Predstavnici Hrvatske objašnjavaju da Zagreb, iz razloga nacionalne sigurnosti, ne može Tribunalu dostaviti sve tražene vojne dokumente

Da li je u srednjoj Bosni, za vrijeme hrvatsko-bošnjačkih sukoba, bilo pripadnika Hrvatske vojske (HV) - o tom pitanju tužitelj haškog suda i bivši zapovjednik HVO-a u srednjoj Bosni Tihomir Blaškić iznose uveliko različita mišljenja. Dok Blaškić odlučno tvrdi da u njegovoj zoni odgovornosti nije bilo HV, tužitelj dokazuje suprotno kako bi potvrdio da je HVO djelovao pod kontrolom Hrvatske. Te da je stoga sukob u kojemu je sudjelovao Blaškić bio međunarodnog karaktera. Šest točaka optužnice protiv Blaškića odnosi se na teške povrede Ženevskih konvencija koje se odnose na zaštitu civila i ratnih zarobljenika u sukobima međunarodnog karaktera.

U namjeri da izbjegne tih šest točaka optužnice, Blaškićeva obrana osporava da je angažman HV u BiH sukobu dao međunarodni karakter. Svjedok obrane Đuro Degan ocijenio je da su djelovanja jedinica HV u BiH predstavljala "nezakonitu intervenciju" ali ne i okupaciju koja bi potvrdila međunarodni karakter sukoba. Takve "nezakonite intervencije", tvrde branitelji, počinjene su samo u Hercegovini i to u ljeto 1992. godine kad je HVO još bio u formiranju. Obrana smatra da je u Srednjoj Bosni optuženi ratovao u uvjetima unutrašnjeg konflikta.

Tužitelj međutim nastoji dokazati da je Hrvatska vojska operativno zapovijedala Hrvatskim vijećem odbrane , čime je postala jedna od strana u sukobu. Neki su svjedoci optužbe spominjali i nazočnost snaga HV u Srednjoj Bosni. Stajalište haškog tužiteljstva je da se , u krajnjem slučaju, i ne mora dokazivati međunarodni karakter sukoba na svakom dijelu teritorija na kojem je djelovao HVO već da se ocjena o karakteru sukoba treba odnositi na područje cijele BiH.

Tokom današnjeg protuispitivanja Blaškića, tužitelj Gregory Kehoe je tražio da mu optuženi objasni zašto je Glavni stožer HVO krajem 1992. godine tražio da vojnici u Srednjoj Bosni skinu oznake HV s uniformi. Blaškić je ustvrdio da je to bila "cirkularna zapovijed" koju je njegova operativna zona zaprimila isto kad i zone Jugoistočna i Sjeverozapadna Hercegovina te da je u Srednjoj Bosni moglo biti samo pojedinaca iz BiH koji su ratovali u Hrvatskoj i donijeli sa sobom uniforme HV.

"U Srednju Bosnu je krajem aprila 1993. godine dolazio Miro Andrić", koji je ispred HVO imenovan na položaj zamjenika zapovjednika Oružanih snaga (OS) BiH, ali je istovremeno bio pripadnik Hrvatske vojske", nastavio je Kehoe. Blaškić odgovara kako je Andrić možda bio pripadnik HV prije i nakon svog angažmana u HVO, ali da je u Srednjoj Bosni boravio u funkciji zamjenika zapovjednika Glavnog stožera HVO.

Danas poslijepodne je glavna rasprava na suđenju Blaškiću prekinuta kako bi sudsko vijeće saslušalo predstavnike Hrvatske u vezi s obvezujućim nalogom za dostavu dokumenata haškom sudu. Major Stjepan Udiljak, savjetnik pri Glavnom stožeru Oružanih snaga RH i pravni zastupnici Hrvatske danas su nastavili prošlog mjeseca započeto iznošenje argumenata da Hrvatska, iz razloga nacionalne sigurnosti, ne može sudu dostaviti sve tražene vojne dokumente.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm