Home"CARTE BLANCHE " ZA ZLOČIN U AHMIĆIMA
U Hagu nastavljeno suđenje Blaškiću

Svojim općenitim i nepreciznim borbenim zapovijedima, Tihomir Blaškić je zapravo dao "carte blanche" za izvršenje zločina u Ahmićima - smatra tužitelj Haškog tribunala, ukazujući kako je Blaškić svojom zapovijedi od 15. aprila 1993. godine dozvolio interventnoj jedinici vojne policije "Jockeri" da operira kad želi i gdje želi.

Zločin u Ahmićima počinjen je ujutro 16. aprila, a Blaškić tvrdi da ga nije naredio niti je slutio da bi mogao biti počinjen. On se brani tvrdnjom da su njegove zapovjedi od 15. aprila bile obrambenog karaktera i da nisu trebale voditi općem sukobu ili etničkom čišćenju Bošnjaka u Srednjoj Bosni.

Nakon što je Blaškić svjedočio da je vojna policija, čiji su interventni vod bili "Jockeri", izvršila zločin u Ahmićima po zapovijedi nekog drugog , tužitelj nastoji dokazati da Blaškić ne može odbaciti svoju odgovornost za taj teški ratni zločin u njegovoj zoni odgovornosti, među ostalim, i zato što je dao nejasnu borbenu zapovijed. On je naredio "energične akcije protiv diverzantskih grupa iz 7. muslimanske brigade", ali nije precizirao mjesto i vrijeme izvršenja, niti je rekao da u Ahmićima nema takvih grupa, a nije naglasio ni da se mora paziti na civile, kazao je tužitelj Gregory Kehoe/Gregori Kiho.

On sada ispituje optuženog Blaškića koji je u februaru započeo svjedočiti u vlastitu obranu.Blaškić smatra kako su njegove zapovijedi od 15.aprila bile u skladu s vojnim propisima, odnosno da kao zapovjednik Operativne zone on nije trebao ići u sve detalje akcije. Optuženi također napominje kako su "svi znali da u Ahmićima nije bilo terorističkih grupa" te nije smatrao potrebnim da to ističe u zapovijedima. Dodaje da je korektnost operacije namjeravao osigurati time što je naredio da mu se stalno šalju izvještaji o toku akcija.

Tužitelj je u dosadašnjem dijelu postupka dokazivao da je Blaškić, činjenicom da je imenovan za visokog zapovjednika HVO, bio dio separatističke politike Herceg-Bosne. Također je dokazivao da je ta politika rezultirala planiranim izazivanjem sukoba s Bošnjacima te da je Blaškić sudjelovao u njezinoj provedbi. Blaškić se od tih optužbi brani tvrdnjom da nije imao specifičnih saznanja o političkim planovima vodstva Herceg-Bosne te da je u HVO došao da brani BiH od srpske agresije.

Optužnica tereti bivšeg zapovjednika HVO u Srednjoj Bosni da je planirao i naređivao zločine, ali i za propust da zločine spriječi i kazni. Tužitelj nastoji dokazati da je Blaškić zapravo štitio kriminalce u redovima snaga bosanskih Hrvata, iako on tvrdi da se borio za njihovo izbacivanje iz vojske. Kehoe, također, već više dana predočava Blaškiću slučajeve zločina - paljenja kuća, izbacivanja Bošnjaka, odvođenja na kopanje rovova - koje su počinili pripadnici HVO ili posebnih jedinica, a Blaškić ih nije kaznio.

Nakon što je Blaškić ustvrdio da zbog privremene izoliranosti u Kiseljaku nije čuo za paljenja bošnjačkih kuća u Busovači u januaru i februaru 1993. godine, te stoga nije mogao na to ni reagirati, predsjedavajući sudac Claude Jorda/Klod Žorda je zaključio: "Vi ste bili loše informiran zapovjednik.".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm