HomeZAPOVJEDNIK KOJI NIJE ZNAO... ILI NIJE HTIO DA ZNA
Protuispitivanje Tihomira Blaškića o masakru u Ahmićima

Tihomir Blaškić je sigurno znao za zločin u Ahmićima i prije no što ga je o tome obavijestio britanski zapovjednik Bob Stewart - ustvrdio je danas haški tužitelj ukazujući kako je, po njemu, "nelogična tvrdnja da zapovjednik Operativne zone šest dana nije imao saznanja o zločinu koji je počinjen manje od pet kilometara od njegova zapovjedništva."

Blaškić je tokom svog svjedočenja tvrdio da je o masovnom ubijanju civila u Ahmićima saznao tek iz Stewartova pisma 22. aprila 1993. te da je odmah potom osudio taj zločin i zatražio istragu.

Tužitelj, međutim, predočava dokaze da su brojni ljudi iz Blaškićeve okoline o ubijanju civila u Ahmićima saznali odmah po izvršenju zločina ili sljedećih dana. Optuženi tvrdi da on u svom zapovjedništvu, u podrumu hotela Vitez, nije primao informacije o masovnom ubijanju i razaranju tog sela, te da je vjerovao kako su se tamo samo vodile borbe za položaje između ABiH i Vojne policije HVO, kako ga je lažno izvijestio zapovjednik VP Paško Ljubičić.

"Vi ste zapovjednik koji nije ništa znao! Svi su znali za Ahmiće osim vas", primijetio je predsjedavajući sudac Claude Jorda. Tužitelj je podsjetio da je Dario Kordić na dan počinjenja zločina znao za kretanja jedinice VP u Ahmićima, no Blaškić je ustvrdio da ne zna na koji je način Kordić došao do tih informacija.

Tužitelj, s jedne strane, nastoji dokazati da se Blaškića može smatrati odgovornim za Ahmiće jer je on tijekom dana u kojem je počinjen zločin formalno preuzeo zapovijedanje nad jedinicom Vojnom policijom razmještenom u selu. Tužitelj Gregory Kehoe, također, podsjeća na svjedočenja da su i neki pripadnici redovnih snaga HVO, kojima je zapovijedao Blaškić, imali ulogu u zločinu.

S druge strane - uvjetno dopuštajući mogućnost da Blaškić nije planirao taj zločin - Kehoe ukazuje da je optuženi sigurno odmah saznao za zločin, ali nije na vrijeme i primjereno na njega reagirao. Na optužbu Kehoea da nije otišao u Ahmiće provjeriti prve, općenite informacije koje je dobio o ubijanju civila, niti je pozvao Ljubičića da ga pita što se dogodilo u selu, Blaškić odgovara kako je provjerio sve izvještaje koje je primio tih dana te kako do 22. aprila nije vjerovao da je uistinu počinjen zločin.

"Vi niste znali, ili možda niste željeli znati?'', upitao je sudac Almiro Rodrigues, dok optuženi tvrdi kako je on tražio što više informacija, ali ih nije dobivao.

Dan nakon što je Blaškić od zapovjednika ABiH primio, kako tvrdi, prve informacije o ubijanju civila, civilna zaštita iz Viteza je očistila tijela ubijenih Bošnjaka u Ahmićima, naglasio je tužitelj nastojeći dokazati da je sam Blaškić možda naredio uklanjanje tragova zločina. Optuženi, međutim, tvrdi da se sanaciji izgorenog sela 21. aprila nije pristupilo po njegovoj zapovijedi.

Optuženi je potvrdio da je, s obzirom na stupanj destrukcije Ahmića, ta akcija bila planirana i da su za nju morali biti utvrđeni pravci djelovanja, ciljevi i sredstva. On je također ocijenio da zapovjednik Vojne policije HVO, Paško Ljubičić, vjerojatno nije sam donio odluku o upotrebi njegovih snaga u Ahmićima.

"Ako vi niste naredili da se počini taj zločin, tko jest? Dajte nam ime!", zatražio je tužitelj Gregory Kehoe. No Blaškić je ustvrdio da to ne zna jer mu, usprkos njegovim zahtjevima, nikad nisu dostavljena imena organizatora.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm