HomePROPUST KAŽNJAVANJA ZLOČINA
Suđenje Tihomiru Blaškiću pred Haškim Tribunalom

Nitko nije uhićen, osuđen, niti disciplinski kažnjen nakon eksplozije kamiona bombe u bošnjačkom dijelu Viteza, u travnju 1993. godine - ustvrdio je danas tužitelj Haškog tribunala Gregory Kehoe/Gregori Kiho. On, kroz protuispitivanje bivšeg zapovjednika HVO u srednjoj Bosni Tihomira Blaškića, nastoji utvrditi njegovu odgovornost za propust kažnjavanja zločina počinjenih nad Bošnjacima u njegovoj zoni odgovornosti tokom hrvatsko-bošnjačkog sukoba.

Tužitelj je dosad dokazivao kako optuženi nije poduzeo potrebne mjere da kazni pripadnike HVO odgovorne za paljenja bošnjačkih kuća, odvođenja zarobljenika na kopanje rovova i druge zločine, među kojima je najveći bio onaj u Ahmićima - za koji, naglašava tužitelj - također nikad nitko nije kažnjen.

Tužitelj, kako je naveo u uvodnoj riječi na početku postupka, smatra da je takvo toleriranje zločina poticalo pripadnike HVO na daljnje zločine. "Eksplozija u Starom Vitezu, u kojoj je 18. travnja 1993 poginulo više ljudi, dogodila se samo 400 metara od vašeg stožera", kazao je Blaškiću tužitelj Gregory Kehoe nastojeći ukazati da je i optuženi morao znati pojedinosti o tom događaju.

Iako je tužitelj naveo svjedočenja o tome da je više Hrvata u Vitezu unaprijed znalo da će doći do te eksplozije, Blaškić tvrdi da je on prvo mislio da je pogođen njegov stožer te je tek naknadno izviješten o tome da se eksplozija dogodila u Starom Vitezu i da su detonaciju kamiona namjestili pripadnici Jedinice za posebne namjene "Vitezovi". Blaškić svjedoči da je pomoćniku za sigurnost naložio da istraži taj događaj - koji je, kako je sam potvrdio tužitelju - predstavljao teroristički čin i ratni zločin. Napominjući kako sam nije imao ovlasti da kažnjava "Vitezove", optuženi je kazao da je od zapovjednika "Vitezova" Darka Kraljevića tražio da provede istragu o tom događaju. Blaškić naglašava kako nikad nije dobio imena počinitelja, te stoga nije mogao poduzeti daljnje korake za njihovo kažnjavanje.

Tužitelj je, međutim, tražio pismeni dokaz o tome da je Blaškić uopće naredio bilo kakvu istragu. Sumnju u Blaškićeve namjere da istraži zločin, tužitelj je prethodno pokazao i nakon tvrdnje optuženoga da je istragu o zločinu u Ahmićima usmeno naredio još u travnju 1993. godine, prije pismene zapovijedi iz svibnja, koja je predočena sucima. Blaškićev odvjetnik Anto Nobilo danas je reagirao na ponovljena tužiteljeva traženja da mu se daju pismeni dokazi o Blaškićevim usmenim zapovijedima za istragama. "Na tužitelju je da dokaže da Blaškić nije izdao zapovijedi za istragu", ustvrdio je branitelj, koji smatra da tužitelj ponavljanjem istog pitanja želi postići efekt kod sudaca. On je ponovio Blaškićevo objašnjenje da vojna pravila predviđaju usmeno izdavanje naredbi članovima zapovjedništva - među kojima je bio i pomoćnik za sigurnost. Predsjedavajući sudac Claude Jorda/Klod Žorda ocijenio je kako tužiteljevo traženje nije nelegitimno, dodajući kako nepostojanje pismenog dokaza ne znači "da će suci izvući najgori zaključak".

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm