HomeSVJEDOČENJA BIVŠIH KOMANDANATA 7. MUSLIMANSKE BRIGADE
Bivši komandanti 7. muslimanske brigade pozvani su da daju iskaze o organizaciji te brigade, sukobima s HVO, kao i određenim zločinima koje su svjedoci Blaškićeve obrane stavili na teret pripadnicima te brigade

Sedma muslimanska brigada bila je formacija taktičkog karaktera čiji su pripadnici "možda bili malo više naklonjeni vjeri", svjedočili su bivši komandanti te brigade. Oni istovremeno tvrde da nisu imali saznanja da su njezini pripadnici počinili ratne zločine.

Bivši komandanti 7. muslimanske brigade pozvani su da - kao svjedoci suda u postupku protiv bivšeg zapovjednika HVO u srednjoj Bosni Tihomira Blaškića - daju iskaze o organizaciji te brigade, sukobima s HVO, kao i određenim zločinima koje su svjedoci Blaškićeve obrane stavili na teret pripadnicima te brigade. Suci napominju da kroz ta svjedočenja žele dobiti što širu sliku o ratnoj situaciji u Srednjoj Bosni, odnosno okolnostima u kojima je djelovao optuženi Blaškić.

Sedma muslimanska je osnovana u jesen 1992. godine iz potrebe za "taktičkom brigadom za brzo djelovanje na širem području" Zenice, Travnika i Kaknja, a bila je podčinjena 3. korpusu Armije BiH, svjedočili su njezini bivši komandanti Asim Koričić i Amir Kubura.

Na upite sudaca o akciji te brigade u selu Dusina, gdje je u januaru 1993. godine, prema iskazima svjedoka, streljano 12 zarobljenih pripadnika lokalnog HVO i civila, pukovnik Koričić - tadašnji komandant 7. muslimanske brigade - je kazao kako je on tada bio u Travniku i kako je tek puno mjeseci kasnije, kad više nije bio komandant, saznao da se u Dusini "nešto dogodilo." U području Dusine, na granici busovačke i zeničke općine, bio je razmješten "Drugi bataljon 7. muslimanske, koji je upotrijebljen kao interventna jedinica nakon napada HVO na Merdane...taj je kratki sukob zaustavljen intervencijom s viših nivoa ", svjedočio je on dodajući kako nije proveo istragu o događajima u Dusini jer "niti jedna organizacija nije od njega to službeno zatražila ." Drugi svjedok - tadašnji član zapovjedništva a kasnije i komandant 7. muslimanske - pukovnik Amir Kubura svjedočio je kako on nije čuo da se u Dusini dogodio ratni zločin.

Na upite sudaca zašto je formirana brigada religioznog karaktera te kakva je bila njezina povezanost s mudžahedinima, Koričić je svjedočio da je postojala želja da "se organiziramo po nama bliskim principima " - vjerskim i moralnim, te je napomenuo da su njezini pripadnici "možda bili malo više naklonjeni vjeri." On je, međutim, odbacio povezanost te brigade s mudžahedinima, izuzev "možda s određenim ljudima koji su mogli humanitarno pomoći."

Blaškićeva obrana - u nastojanju da dokaže da je Blaškić teško mogao kontrolirati spiralu nasilja kojeg su činili pripadnici obiju sukobljenih strana – navodi da su uz djelovanja 7. muslimanske brigade vezani brojni zločini, među kojima uništavanje hrvatskih sela i protjerivanja Hrvata u busovačkom području u januaru kao i opsežna paljenja i protjerivanja u području između Zenice i Travnika u ljetu 1993. godine. Svjedoci Koričić i Kubura, međutim, kažu kako nemaju saznanja o tim navodima. Tužitelji, sa svoje strane, nisu imali pitanja za ove svjedoke.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm