HomePUKOVNIK PATKOVIĆ NEGIRA OPTUŽBE O UBOJSTVIMA
Tribunal bi mogao pokrenuti istragu o tome koji je svjedok lagao pod zakletvom

Pukovnik Šerif Patković, bivši zapovjednik 7. muslimanske brigade ABiH, u svom je svjedočenju pred Haškim tribunalom porekao je navode da je u januaru 1993. godine počinio ratni zločin u selu Dusina u srednjoj Bosni.

Patković (31), koji danas više nije vojno aktivan, pozvan je da kao "jedan od važnih aktera u periodu na koji se odnosi optužnica" protiv Tihomira Blaškića - kako je istaknuo sudac Claude Jorda/Klod Žorda - iznese svoj iskaz o djelovanju 7. muslimanske brigade i događajima u Dusini. Patkovića je jedna svjedokinja obrane u predmetu Blaškić optužila da je u tom selu, na granici busovačke i zeničke općine, ubio devet Hrvata. Sudac je naglasio kako je Patković pozvan da svjedoči kao svjedok suda i da ne mora reći ništa što bi ga inkriminiralo, ali je podsjetio da je dužan govoriti istinu.

Patković je pri formiranju 7. muslimanske brigade krajem 1992. godine postavljen za komandanta jednog od bataljona te brigade, a u aprilu 1994. godine je imenovan za komandanta cijele brigade. On je kazao kako zna da je u Dusini u januaru 93. došlo do sukoba između ABiH i HVO, ali da je on iz Zenice stigao u reon Lašve kad se sukob već završio. Po dolasku u to područje Patković je, kako je svjedočio, saznao da je ubijen komandant njegove jedinice te da je bilo žrtava u HVO: "Čini mi se da su to bili - lokalni komandant HVO i nekoliko vojnika. Sedam zarobljenih pripadnika HVO su odvedeni u Zenicu i nisu ubijeni", svjedočio je Patković , dodajući da je on nastojao riješiti nastale probleme te da se HVO tada predavao, a civilno stanovništvo je ostalo u selima.

Suci su se nakon ovog svjedočenja našli suočeni s dva potpuno različita iskaza o Patkovićevoj ulozi u Dusini. Svjedokinja obrane Željka Rajić je u svom iskazu pred Tribunalom u novembru kazala da se, nakon napada ABiH na Hrvate u selima Lašva i Dusina 26. januara 1993. godine, našla s još tridesetak Hrvata zatočena u jednoj kući u Dusini te da je u tu kuću došao Šerif Patković i ustrijelio osam nenaoružanih muškaraca. Ona je svjedočila da joj je Patković sam rekao da je prethodno ubio njezina muža Zvonka Rajića, zapovjednika HVO u susjednom selu Lašva.

Prema njezinu svjedočenju, Patković je imao popis s kojega je svakih 10-15 minuta prozivao po jednog muškarca i izvodio ga ispred kuće odakle bi se potom čuli pucnji, a Patković bi se sam vraćao u kuću. Svjedokinja, koja je u sudnici identificirala Patkovića na fotografiji, također je kazala da su tog dana vojnici ABiH opljačkali selo, ubijali životinje i mučili neke zarobljene pripadnike HVO.

Izvještaj HVO, koji je predočila obrana, o tome da su pripadnici bošnjačkih snaga opkolili hrvatske kuće u Dusini i potom strijeljali više zarobljenih Hrvata - "nije točan", a navodi iz svjedočenja Željke Rajić "su laž", rekao je Patković. "Mi nismo izazvali taj sukob koji je bio tragičan za jedne i za druge", dodao je. Nakon njegova svjedočenja sudac Jorda je zaključio kako bi predmetom istrage sada moglo biti pitanje tko od dvaju svjedoka nije pred sudom govorio istinu.

To pitanje ne mora biti relevantno za slučaj koji Tribunal vodi protiv Blaškića, no ako bi sudsko vijeće u tom predmetu zaključilo da je utvrđivanje istine o ovom događaju u interesu pravde i integriteta Tribunala, moglo bi narediti da tužitelj istraži istinu o spornom događaju i tada bi neko drugo sudsko vijeće imalo presuditi tko je od svjedoka počinio krivokletstvo, za što bi maksimalna kazna bila 200.000 guldena ili sedam godina zatvora.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm