HomePUKOVNIK STEWART: "BLAŠKIĆA SMATRAM ODGOVORNIM ZA ZLOČINE HVO"
Svjedočenje pred Haškim tribunalom

"S gledišta vojnika, Blaškića smatram odgovornim za zločine vojnika HVO koji su mu bili podčinjeni", naglasio je, u svom svjedočenju na suđenju generalu Tihomiru Blaškiću, bivši zapovjednik UNPROFOR u srednjoj Bosni, pukovnik Bob Stewart/Stjuart.

Suci, koji su Stewarta pozvali da kao svjedok suda iznese svoja stajališta o Blaškiću i zbivanjima u srednjoj Bosni, usmjerili su se na pitanje Blaškićeve odgovornosti za zločin u Ahmićima. Britanski pukovnik naglašava da mu je Blaškić, nakon tog zločina, sam izjavio da je odgovoran za djelovanja postrojbi HVO.

"Blaškić je svjedočio kako nije zapovijedao vojnom policijom koja je počinila zločin", primijetio je sudac Almiro Rodrigues, na što je Stewart odgovorio kako je moguće da je zločin u Ahmićima planiran bez Blaškićeva znanja. On, međutim, dodaje da mu Blaškić nikad nije rekao da ne kontrolira vojnu policiju, već da je preuzeo odgovornost za sve postrojbe u srednjoj Bosni.

Stewart je siguran da je Blaškić znao da će u Ahmićima biti izvedena vojna operacija, iako ocjenjuje da optuženi nije znao da će biti počinjen masakr. Britanski zapovjednik, međutim, ne vjeruje da Blaškić šest dana nakon napada nije uspio saznati što se dogodilo u selu udaljenom tek nekoliko kilometara od njegova stožera u Vitezu. "Blaškić je djelovao šokiran saznanjem o zločinu", priznaje britanski zapovjednik koji međutim dodaje da je njegovo povjerenje u Blaškića dotad već bilo poljuljano.

Nakon što je Stewart posebno naglasio kako Blaškića smatra odgovornim što nije istražio i kaznio počinitelje zločina, obrana je nastojala ukazati da Stewart, koji je Bosnu napustio tri tjedna nakon zločina u Ahmićima, nije bio obaviješten o naporima koje je Blaškić poduzimao oko istrage. Optuženi je svjedočio da je već 24. aprila dao usmenu zapovijed za istragu te da je, nezadovoljan činjenicom da istraga nije napredovala, 10. maja i ponovno 17. augusta izdao pisane zapovijedi na temelju kojih je na kraju istraga provedena, iako on nije bio obaviješten o nalazima. Stewart, međutim, naglašava da svoju optužbu temelji na činjenici da, dok je on bio u Bosni, ništa nije bilo poduzeto da se istraži zločin.

Obrana ističe da je Blaškić vojnoj policiji naredio da borbeno djeluje samo ako bude napadnuta, te da je optuženi tokom operacije u Ahmićima dobio lažni izvještaj da je ABiH u tom selu napala vojnu policiju. Britanski zapovjednik ne zna što je Blaškić tada naredio, ali smatra da je nakon takvog "sumnjivog" izvještaja vojne policije trebao sam na terenu provjeriti što se događa.

Branitelj Russell Hayman/Rasel Hejman također je naglasio kako Stewart nije Blaškiću dao informacije koje je o zločinu dobio od istražitelja UN u srednjoj Bosni. Blaškić se u svom svjedočenju, naime, potužio kako mu niko, pa ni UNPROFOR, nije pružio potporu u istrazi. Stewart, međutim, tvrdi da bi pomogao u istrazi da je bio uvjeren da Blaškić iskreno traži pomoć.

Nakon što je u brojnim navratima ustvrdio kako je cijenio Blaškića, Stewart je kazao kako mu je "teško svjedočiti protiv čovjeka poput njega" i kako je "želio pronaći izlaz da ne okrivljuje Blaškića kojeg je smatrao prijateljem". No, dodao je, "ja branim princip - kojeg se i sam držim – da je zapovjednik odgovoran za djela potičinjenih". Na traženje obrane da razjasni podrazumijeva li time vojničku ili krivičnu odgovornost, Stewart je odgovorio: "Ne kažem krivična ili neka druga - jednostavno odgovornost. To govorim kao vojnik".

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm