HomeBLAŠKIĆEVA POZICIJA POGORŠANA
Nakon iskaza generala Petkovića Haškom tribunalu

Tihomir Blaškić u sudnici TribunalaTihomir Blaškić u sudnici Tribunala

Pozicija Blaškićeve obrane pogoršana je nakon svjedočenja njegova bivšeg komandanta Milivoja Petkovića, ocijenio je danas Blaškićev branitelj Anto Nobilo. General Petković, koji je 1993. godine bio zapovjednik Glavnog stožera HVO, a sada je general u Hrvatskoj vojci, svjedočio je kao posljednji od osmorice svjedoka čije su iskaze zatražili suci u predmetu Blaškić.

Blaškićev branitelj je danas, po završetku Petkovićeva iskaza, djelovao vrlo zabrinuto te je priznao kako je obrana "izrazito nezadovoljna" svjedočenjem Blaškićeva bivšeg šefa. Petković je, na zahtjev hrvatske vlade, svjedočio iz Zagreba putem video-linka, a njegov je iskaz bio zatvoren za javnost. Blaškićev odvjetnik, u skladu s pravilima suda, nije komentirao sadržaj Petkovićevog zatvorenog svjedočenja. Prema nalogu suda, Petković je imao svjedočiti, među ostalim, o strukturi i zapovjednom lancu HVO, nadležnostima civilnih i vojnih vlasti te istrazi o zločinu u Ahmićima.

Prije Petkovića, na zatvorenoj je sjednici svjedočio bivši zapovjednik UNPROFOR u BiH general Philippe Morillon/Filip Morijon čiji je iskaz obrana ocijenila "časnim". To bi moglo značiti da je Morillon potvrdio neke od teze obrane. Obrana, naime, dokazuje da je optuženi činio sve što je mogao da zločine spriječi i kazni, ali da je u tome bio ograničen postojanjem dvostrukog lanca zapovijedanja.

Od preostalih svjedoka suda, bivši šef europskih promatrača u srednjoj Bosni Jean-Pierre Thebault/Žan Pjer Tebo svoj je iskaz dao na zatvorenoj sjednici dok su iskaze otvorene za javnost dali bivši zapovjednik UNPROFOR u Srednjoj Bosni Bob Stewart/Stjuart te četvorica bivših zapovjednika ABiH. Oni su bili pozvani da svjedoče o uzrocima hrvatsko-bošnjačkog sukoba u Srednjoj Bosni, djelovanju ABiH i HVO i, posebno, strukturi njihova zapovjednog lanca, kao i o njihovim stavovima o optuženom Blaškiću – bivšem zapovjedniku HVO u Srednjoj Bosni.

"Mislim da je Blaškić trebao komandirati jedinicama koje su bile u Srednjoj Bosni, trebao je poduzeti mjere da ne čine to što su činile. Ja bih to uradio", svjedočio je bivši zapovjednik 3. korpusa ABiH Enver Hadžihasanović koji je, međutim, potvrdio obrani da mu se Blaškić, početkom 1993. godine potužio da ne kontrolira vojnu policiju i posebne jedinice. Optužba i obrana u predmetu Blaškić usmjerene su značajnim dijelom upravo na to pitanje: Je li Blaškić imao kontrolu nad jedinicama HVO koje su optužene za značajan dio zločina - vojnom policijom i jedinicama za posebne namjene.

I pukovnik Stewart je ocijenio da Blaškić mora preuzeti odgovornost za zločine koje su počinili svi pripadnici HVO u njegovoj operativnoj zoni kao i za propust kažnjavanja zločina. Stewart je svjedočio kako mu Blaškić nikada nije rekao da ne kontrolira sve postrojbe, posebno Vojnu policiju, čiji su pripadnici, prema izjavama svjedoka i samog Blaškića, počinili najteži zločin tokom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u Srednjoj Bosni - masakr u Ahmićima 16. aprila 1993. godine
Optužba, međutim, ukazuje da je među napadačima na to selo kraj Viteza bilo i lokalnih pripadnika HVO koji su nesumnjivo pripadali u Blaškićev lanac zapovijedanja. Na haškom sudu je u toku postupak protiv šestorice Hrvata ("Kupreškić i ostali") koji su upravo na toj osnovi - kao lokalni pripadnici HVO - optuženi za sudjelovanje i pomaganje u zločinu u Ahmićima.

Kad bi Blaškić bio oslobođen krivnje za poticanje zločina, sucima bi još uvijek preostalo utvrditi da li su njegova nastojanja da spriječi i kazni zločine bila dovoljna da ga oslobode krivične odgovornosti. Tužitelj se u protuispitivanju Blaškića, koji je više mjeseci svjedočio u vlastitu obranu, velikim dijelom usmjerio upravo na problem nekažnjavanja počinitelja krivičnih djela, koja su uključivala paljenja bošnjačkih kuća, odvođenja na kopanje rovova, ubojstava, protjerivanja i drugo.

Suđenje Blaškiću počelo je točno prije dvije godine - 24. juna 1997. godine. Ovaj maratonski postupak, za koji je predsjedavajući sudac jednom rekao da traje koliko i rat u Srednjoj Bosni, trebao bi završiti krajem sljedećeg mjeseca nakon što tužitelj i potom obrana izvedu svoje dodatne svjedoke. Presuda se očekuje do konca godine.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm