HomePUKOVNIK HVALI, I OPTUŽUJE, GENERALA
Pukovnik Bob Stjuart, bivši zapovednik Britanskog bataljona UNPROFOR, smatra generala Tihomira Blaškića odgovornim za zločine HVO u Lašvanskoj dolini, a posebno za masakr u Ahmićima

Pukovnik Bob Stjuart (Stewart), bivši zapovednik Britanskog bataljona UNPROFOR u Srednjoj Bosni, izrekao je danas pred Haškim tribunalom puno komplimenata na račun generala Tihomira Blaškića, bivšeg zapovednika HVO u istom delu Bosne. Nazvao ga je "pristojnom osobom", "nesumnjivim zapovednikom" i oficirom "kojem se moglo verovati." Da bi, nakon toga, vojnički strogo i isključivo zaključio kako je Blaškić nesumnjivo odgovoran za zločine u Lašvanskoj dolini koje su aprila 1993. izvršile snage pod njegovom komandom. Jer, rekao je Stjuart, čak i ako ih nije naredio, Blaškić je odgovoran zato što ih nije istražio, utvrdio ko je za njih odgovoran i kaznio krivce. Blaškić je, po njegovom mišljenju, "bio istinski zapovednik HVO u Srednjoj Bosni i mora da bude odgovoran za akcije svojih vojnika".

Bob Stjuart je onaj punački britanski pukovnik koji je 22. aprila 1993. otkrio masakr u Ahmićima i pred zapadnim televizijskim kamerama psovao pripadnike HVO koji su ga pitali šta on tu traži. Pozvan kao svedok suda u završnoj fazi procesa generalu Blaškiću, Stjuart je danas opisao kako je tog 22. aprila pošao sa svojim vojnicima u brda iznad Lašvanske doline sa namerom da zaustavi hrvatsko-muslimanske sukobe koji su bili u toku. Vojnici Armije BiH, na koje su naišli, rekli su mu da neće da se zaustave, zbog masakra nad ženama i decom koji je izvršen u Ahmićima. Pukovnik Stjuart im, kaže, nije verovao, ali je obećao da će proveriti.

Pošto je proverio, Stjuart se uverio da se prevario. U ruševinama i na zgarištima muslimanskih kuća u Ahmićima, britanski vojnici su otkrili ugljenisane leševe muškaraca, žena i dece. To otkriće ga je, rekao je danas Stjuart, šokiralo i on je iste večeri poslao poruku Tihomiru Blaškiću, zapovedniku Operativne zone HVO u Srednjoj Bosni, zahtevajući od njega da pokrene istragu, utvrdi ko je odgovoran za masakr i kazni krivce. Dva dana kasnije, prilikom susreta sa Blaškićem, britanski pukovnik je te svoje zahteve ponovio i usmeno. Tom prilikom se Blaškić, rekao je danas Stjuart, složio da je to njegova zona odgovornosti i da mora nešto da preduzme. Opisujući Blaškićevu reakciju na Ahmiće, Stjuart kaže kako mu se činilo da je i on bio šokiran. Na pitanje tužioca da li je Blaškić bio šokiran "onim što se dogodilo ili time što je uhvaćen", Stjuart je odgovorio da ne zna. Početkom maja 1993. britanski pukovnik se ponovo susreo sa Tihomirom Blaškićem i Antom Valentom, predstavnikom hrvatskih civilnih vlasti u Vitezu i tom prilikom ih je optužio za saučesništvo u genocidu, zato što ništa nisu preduzeli da utvrde i kazne krivce za masakr u Ahmićima. Pošto je Valenta rekao Stjuartu da je za Ahmiće saznao dva dana posle događaja, to jest 18. aprila, tužilac Gregori Kiho (Gregory Kehoe) je britanskog pukovnika upitao smatra li verodostojnom Blaskićevu tvrdnju da je za masakr saznao tek 22. aprila. "Žao mi je što to moram da kažem, ali to je laž" -odgovorio je Stjuart. Dodao je kako mu je teško da poveruje da štab HVO u Vitezu, udaljenom samo tri i po kilometara od Ahmića, "nije naredio ili nije znao za masakr". U nastavku svog svedočenja, Bob Stjuart će odgovarati i na pitanja odbrane i sudija.

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm