HomePHILIPPE MORILLON SVJEDOČI NA SUĐENJU TIHOMIRU BLAŠKIĆU
Morillon je pozvan da kao svjedok suda iznese svoja saznanja o događajima u periodu 1992. i 1993. godine

Bivši zapovjednik UNPROFOR u BiH, francuski general Philippe Morillon/Filip Morijon, svjedoči danas pred Haškim tribunalom na suđenju generalu Tihomiru Blaškiću.

Morillon (63) je pozvan da kao svjedok suda iznese svoja saznanja o događajima u srednjoj Bosni u periodu na koji se odnosi optužnica protiv Blaškića - 1992. i 1993. godine. On će svjedočiti o aktivnostima i sastavu snaga na terenu (HVO i ABiH), sastancima na kojima je sudjelovao s optuženim Blaškićem, o zapovjednom lancu dviju vojski te će iznijeti svoju ocjenu karaktera optuženog.

General Morillon - prvi pripadnik francuske vojske koji svjedoči pred Haškim tribunalom - po vlastitu zahtjevu svjedoči na zatvorenoj raspravi. Bivši zapovjednik UNPROFOR je, nakon svog umirovljenja 1996. godine, vodio humanitarno društvo Envol/Anvol, a uskoro će postati zastupnik stranke UDF u novom sastavu Europskog parlamenta.

On je jedan od osam svjedoka čije su svjedočenje zatražili suci u predmetu Blaškić. Nakon četvorice bivših zapovjednika iz ABiH u srednjoj Bosni, svjedočio je bivši šef Promatračke misije EZ Jean-Pierre Thebault/Žan Pjer Tebo, potom bivši zapovjednik Britanskog bataljuna UNPROFOR u srednjoj Bosni Bob Stewart/Stjuart, a posljednji će svjedok suda biti bivši zapovjednik HVO general Milivoj Petković, koji će u srijedu svjedočiti putem video-linka, najvjerojatnije na zatvorenoj sjednici.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm