HomeKRIVICA PO DVA OSNOVA
Prema optužnici Blaškića se može teretiti za naređivanje zločina, ali i za propust da zločin spriječi ili kazni

Analizirajući reakcije Tihomira Blaškića na zločin u Ahmićima, tužitelj je danas nastojao dokazati da je bivši zapovjednik HVO u srednjoj Bosni naredio istragu o tom zločinu tek kad su ga na to prisilile okolnosti, odnosno kad je postao svjestan međunarodne uznemirenosti i namjera da se osigura progon počinitelja tog zločina.

Blaškić kaže da je prvu naredbu za istragu dao već 24. aprila 1993. godine, dva dana nakon što je, kako je svjedočio, saznao da je u Ahmićima 16. aprila počinjen zločin. Tužitelj, međutim, nije uvjeren da je Blaškić uopće izdao tu prvu zapovijed jer optuženi za to nema pisanog dokaza. Blaškić pak odgovara kako su usmene zapovijedi pomoćnicima u stožeru bile uobičajene, te kako je pomoćniku za sigurnost Anti Sliškoviću kasnije dao pisanu zapovijed zato što je bio nezadovoljan izostankom bilo kakvih rezultata.

Tužitelj Gragoori Kiho/Gregory Kehoe ističe kako je Blaškić izdao pisanu zapovijed za istragu tek 10. maja, odnosno nakon posjeta delegacije UN i upozorenja koja je primio od međunarodnih istražitelja. Kehoe također navodi da je ta zapovijed izdana nakon što je objavljeno da UN razmatra osnivanje suda za ratne zločine, i nakon informacija da bi EZ mogla uvesti sankcije Hrvatskoj zbog Ahmića. Ponavljajući da je već ranije osudio zločin i naložio istragu, optuženi napominje da je pismenom zapovijedi od 10. maja htio učiniti samo dodatni pritisak da se izvrši istraga po nalogu koji je ranije izdao i u više navrata usmeno ponavljao Sliškoviću.

Blaškić, koji je u februaru započeo svjedočenje u vlastitu obranu, brani se od optužbi da je kao zapovjednik Operativne zone odgovoran, među ostalim, i za zločin nad Bošnjacima u Ahmićima. On je svjedočio da masovno ubijanje stanovnika Ahmića i uništenje sela nisu počinile postrojbe HVO pod njegovim zapovjedništvom, već vojna policija, te nastoji dokazati da je on, nakon što je saznao za Ahmiće, poduzeo sve što je mogao da se zločin istraži i da se više ne ponovi. Tužitelj, međutim, dokazuje da se optuženog može smatrati formalno odgovornim za taj zločin, čak i ako ga nije naredio, te da on nije djelotvorno pristupio istraživanju tog zločina. Prema optužnici, Blaškića se može teretiti za naređivanje zločina, ali i za propust da zločin spriječi ili kazni.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm