HomeODBRANA: ALKOHOL POMUTIO VASILJEVIĆEVO SEĆANJE
Američki psiholog Linda Lagranž, ekspertkinja odbrane Milana Lukića, tvrdi da zbog hroničnog alkoholizma svedočenje Mitra Vasiljevića o streljanju sedmorice Bošnjaka na obali Drine nije pouzdano

Linda La Grange, svjedok odbrane Milana LukićaLinda La Grange, svjedok odbrane Milana Lukića

Odbrana Milana Lukića izvela je danas Lindu Lagranž/La Grange, profesora farmakološke psihologije sa univerziteta u Las Vegasu u Novom Meksiku, koja je analizirala uticaj alkohola na sećanje. Njenim iskazom odbrana je nastojala da ospori izjave i svedočenje Mitra Vasiljevića o streljanju sedmorice Bošnjaka na obali Drine 7. juna 1992. godine.

Mitar Vasiljević je optužen zajedno sa Milanom i Sredojem Lukićem, ali mu se sudilo odvojeno jer su preostala dvojica optuženih bili u bekstvu. U izjavi istražiteljima tužilaštva i u svedočenju u svoju odbranu, Vasiljević je priznao da je 7. juna 1992. godine bio prisutan kada je Milan Lukić odveo sedmoricu Bošnjaka do obale Drine i tu ih streljao, uprkos njegovim molbama da to ne čini. Dvojica su, ipak, preživeli streljanje i na suđenju su događaj na obali Drine opisali na sličan način kao i Vasiljević, koji je za učešće u tom zločinu osuđen na kaznu 15 godina zatvora, koju izdržava u Austriji.

U glavnom ispitivanju svedokinja je potvrdila nalaze iz izveštaja koji je sastavila na osnovu analize nekoliko transkripata svedočenja Mitra Vasiljevića koje su joj dostavili Lukićevi branioci. U izveštaju je zaključila da "postoji mogućnost" da su Vasiljevićeva kratkoročna i dugoročna memorija bile poremećene usled hroničnog alkoholizma.

Tokom unakrsnog ispitivanja tužilac je ukazao da odbrana nije svom ekspertu dostavila sve dostupne materijale koji uključuju video snimke Vasiljevićevog razgovora sa istražiteljima tužilaštva, njegovo kompletno svedočenje na suđenju, kao i iskaz i ekspertski nalaz forenzičkog psihologa koji je tokom suđenja ispitao Vasiljevića. Linda Lagranž je potvrdila da nije imala uvid u sav taj materijal, ali je ipak ostala pri stavu da to "ne bi moralo" da utiče na nalaze njene analize.

Tužilac je takođe pitao svedokinju da li je spremna da promeni zaključke iz svog izveštaja nakon što joj je čula da su Mitar Vasiljević i dvojica preživelih sa obale Drine identično opisali događaje od 7. juna 1992. godine. Ona je prihvatila da to "može biti indicija" postojanja jasnog sećanja, ali je takođe sugerisala da je optuženi imao osam godina da, kako je rekla, "uvežba" iskaz.

Odbrana Milana Lukića najavila je za ponedeljak svedočenje još jednog eksperta – penzionisanog američkog policajca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 403

ODMOR RATNIKA: Vreme sporta i razonode na Rajcu
DRASTIČNA RAZLIKA: Posavinski ili Posavina koridor?
PSIHOLOŠKI PROFIL: Omiljena dela Milana Lukića
POLUVREME: Odbrana traži slobodu za hrvatske generale
NEPOŠTOVANJE SUDA: Još četiri meseca zatvora za Dragana Jokića