Home"PSIHOLOŠKI PORTRET" MILANA LUKIĆA
Kao ekspert odbrane, američki forenzički psiholog svedočio o emotivnom i kognitivnom stanju optuženog Milana Lukića, s kojim je razgovarao u Pritvorskoj jedinici UN. Lukićeva omiljena knjiga "Na Drini ćuprija" a film "Lepa sela lepo gore"!?

George Hough, svjedok odbrane Milana LukićaGeorge Hough, svjedok odbrane Milana Lukića

Na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću odbrana prvooptuženog izvela je još jednog američkog eksperta, forenzičkog psihologa Džordža Hofa/George Hough, koji je na osnovu transkripta njihovih iskaza analizirao kredibilitet tri svedoka optužbe i izneo procenu trenutnog emotivnog i kognitivnog stanja optuženog.

U analizi svedočenja Zehre Turjačanin Hof ukazuje da se njen iskaz mora slušati "trećim uhom", jer joj sećanje može biti izobličeno usled traume i postoji mogućnost "brkanja identiteta". Zehra Turjačanin je jedina preživela iz kuće na Bikavcu u kojoj su, po optužnici, 27. juna 1992. godine, obojica optuženih zatvorili i žive spalili više desetina žena, dece i staraca. Hof je okarakterisao kao "upitnu" sposobnost svedokinje VG-115 da ponudi relevantne i koherentne informacije usled posttraumatskog stresa. VG-115 je inače Srpkinja iz Višegrada, koja je tvrdila da je bila očevidac brojnih individualnih ubistva koje je počinio Milan Lukić, kao i "živih lomača" u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac. Iskaz treće analizirane svedokinje VG-63 Hof je ocenio kao "jasno pogrešnu percepciju", jer je navela da je Milan Lukić imao tetovažu koju danas nema.

Idući kroz "životnu priču" Milana Lukića doktor Hof je zaključio da je optuženi "miroljubiv", da ne pokazuje znakove neprijateljstva prema drugim etničkim grupama, kao i da "nema indicija psihopatskog ponašanja". U razgovoru u Pritvorskoj jedinici opruženi mu je, rekao je američki psiholog, priznao da je "ubijao ljude, ali samo u borbi", kao i da je nakon prvog ubistva "shvatio da više ne želi ubijati", ali je uprkos tome ostao aktivan borac. Takođe je negirao učešće u zločinima nad civilima i tvrdio da mu je "nameštena" pravosnažna presuda sudskih organa u Srbiji, po kojoj je osuđen na 20 godina zatvora zbog otmice i ubistva 16 Muslimana iz Sjeverina. Milan Lukić mu je rekao da ga je proces u Srbiji podsećao na "Staljinovo vreme".

Po oceni američkog psihologa, Milan Lukić "nije duboko intelektualna osoba", ali je ipak pročitao neke knjige. Lukićeva najomiljenija knjiga je, kako mu se poverio u razgovoru, "Na Drini ćuprija", dok mu je najomiljeniji film "Lepa sela lepo gore."

Imajući u vidu da su mnogi svedoci tvrdili da je Milan Lukić na višegradskom Starom mostu ubijao Muslimane i bacao njihova tela u Drinu, a da ga optužnica tereti za dve "žive lomače" u kojima je spaljeno oko 140 žena, dece i staraca, njegov izbor najomiljenije knjige i filma deluje kao nova morbidna poruka, poput one koju je svojevremeno slao isticanjem muslimanske svete knjige – Kurana – na optuženičkoj klupi.

Američki psiholog će sutra odgovarati na pitanja tužioca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 403

ODMOR RATNIKA: Vreme sporta i razonode na Rajcu
DRASTIČNA RAZLIKA: Posavinski ili Posavina koridor?
PSIHOLOŠKI PROFIL: Omiljena dela Milana Lukića
POLUVREME: Odbrana traži slobodu za hrvatske generale
NEPOŠTOVANJE SUDA: Još četiri meseca zatvora za Dragana Jokića