HomeODBRANA: POŽAR U PIONIRSKOJ POSLEDICA DEČJE IGRE
Američki vatrogasac, ekspert odbrane Milana Lukića, tvrdi da je požar u Pionirskoj ulici u Višegradu – u kojem je prema optužnici izgorelo vise desetina ljudi - posledica "dečje igre ili nečije želje da se paljenjem vatre ugreje". Tužilac tvrdi da je na zgarištu došlo do očiglednog prikrivanja tragova zločina

Martin McCoy, svjedok odbrane Milana LukićaMartin McCoy, svjedok odbrane Milana Lukića

Odbrana Milana Lukića izvela je drugog iz grupe eksperata koji su krajem januara ove godine posetili dve lokacije u Višegradu gde su, prema optužnici, Milan i Sredoje Lukić u proleće 1992. godine žive spalili više desetina žena, dece i staraca. Martin Mekoj/McCoy, vatrogasac iz Albukerkija/Albuquerque koji je predstavljen kao ekspert za paljevine, osporavao je u svom izveštaju da je u Pionirskoj ulici došlo do požara većih razmera.

U izveštaju koji je sastavio nakon obilaska kuće u Pionirskoj ulici, Mekoj ukazuje da su tragovi paljevine mogli biti "posledica dečje igre ili nečije potrebe da se ugreje paljenjem vatre". Analizirajući fotografije koje je tim odbrane snimio tokom posete Višegradu, svedok je, kako je rekao, na osnovu "naučnih metoda putem vizuelnog uvida" zaključio da je u Pionirskoj ulici došlo do manje vatre u jednom delu prostorije, ali da je veći deo te prostorije ostao "netaknut". Sve tamne površine na zidovima Mekoj je pripisao "posledicama višegodišnje vlage".

Tužilac je u unakrsnom ispitivanju ukazivao da je očigledno došlo do pokušaja prikrivanja tragova zločina, ukazujući na činjenicu da su obojica optuženih godinama imali neometan pristup kući u Pionirskoj ulici. Svedok je prihvatio da tako nešto "nije nezamislivo", ali je objasnio da "nije uzimao u obzir tu mogućnost". Njegov posao, kako je rekao, je bio samo da ispita mesto incidenta. Nakon što je zaključio da nije bilo požara većih razmera, nije bilo ni potrebe da istražuje da li je bilo pokušaja prikrivanja zločina.

Svedok se saglasio sa tužiočevom konstatacijom da se pouzdanost istrage smanjuje s protokom vremena i potvrdio da se već nakon jednog dana mogu izgubiti dokazi poput otisaka prstiju i tragova zapaljivih materija.

Dodatno ispitivanje Martina Mekoja nastaviće se sutra, nakon čega će odbrana Milana Lukića izvesti novog eksperta.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 402

20 GODINA: Konačna presuda Momčilu Krajišniku
TEORIJA ZAVERE: Ko je Mladiću namestio zamku da počini genocid
GAŠENJE ZLOČINA: Američki vatrogasac i višegradske palikuće
SUKOB INTERESA: Nove varnice između branilaca čelnika Herceg Bosne
PROGON EXPRESS: Vlak bez voznog reda, putnici bez povratne karte