HomeKOMŠIJA, KO TE JE UBIO?
Kako su, decembra 1992., "čišćeni" malobrojni preostali Hrvati i Muslimani u selima u području Prijedora

Radoslav Brđanin u sudnici TribunalaRadoslav Brđanin u sudnici Tribunala

Potresnu priču o stradanjima malobrojnih Hrvata i Muslimana koji su 1992. ostali u "etnički očišćenom" selu nedaleko od Prijedora, ispričao je zaštićeni svjedok na sudjenju Radoslavu Brdjaninu, bivšem političkom vodji takozvane Autonomne regije Krajina (ARK).

Svjedok je pukom slučajnošću preživio pokušaj ubojstva u decembru 1992. godine. Nakon napada na njegovo selo, čije ime je takodjer "zaštićeno" kako se ne bi otkrio identitet svjedoka, u mjestu su se zadržale paravojne jedinice čiji su pripadnici, kako je rekao, bili dijelom lokalni Srbi, a dijelom "nepoznati ljudi". Početkom decembra oni su odlučili "očistiti" i preostalih sedmero seljana, Hrvata i Muslimana, koji su se zadržali u svojim kućama.

Svjedoka i njegovu dvojicu susjeda "dobrovoljci" su napali u dvorištu. Susjedi su odmah ubijeni, a svjedoku je prvi metak prostrijelio rame, a drugi ga je pogodio ispod lijevog oka i raznio mu čeljust, nakon čega je izgubio svijest. Preživio je, kako je rekao, zato što su"dobrovoljci" mislili da je mrtav pa ga nisu imali potrebe "dovršavati".

"Kada sam se osvijestio, ruke su mi bile skupljene medju nogama, lijeva strana čeljusti potpuno razvaljena, a izbijeni zubi omotani oko noge" - opisao je svjedok. Nemoćno je, kaže, ležao na mjestu zločina i gledao kako "komšije Srbi raznose vrijednu imovinu iz dvorišta". Jedan od njih ga je upitao: "Komšija, ko te je ubio?". Svjedok nije mogao da odgovori, a komšije su ubrzo otišle, ostavljajući ga da leži u dvorištu.

Skupivši snagu, ranjenik je dopuzao do najbliže kuće u kojoj su bila dva srpska vojnika i dvojica mještana, civila. Odvezli su ga do obližnjeg sela Tomašice, gdje ga je preuzela policija i prebacila u bolnicu u Banja Luci.

Brdjaninov branitelj Džon Akerman/John Ackerman, je tražio da se ovaj iskaz isključi iz dokaznog materijala, tvrdeći da je svjedok bio "žrtva skupine kriminalaca čiji zločini nemaju nikakve veze sa optuženim predsjednikom Kriznog štaba", te njegovo svjedočenje nije "ni po čemu relevantno za proceš protiv Brdjanina". Vijeće će se naknadno izjasniti o tom zahtjevu.

Radoslav Brdjanin, bivši predsjednik Kriznog štaba takozvane Autonomne regije Krajina optužen je za genocid i "etničko čišćenje" u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini. Te zločine su, prema optužnici, počinili vojska i policija Republike Srpske, zajedno sa paravojnim formacijama ili, kako ih je svjedok nazvao, "srpskim dobrovoljcima". Sve se, prema tvrdnjama tužiteljstva, odvijalo uz odobrenje najviših predstavnika regionalnih vlasti. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 132

6. DECEMBAR 1991.: Dan kada je Dubrovnik goreo
GRANATIRANJE SARAJEVA: Galićev oficir za vezu se ne seća protesta UN
"NISAM KRIV": Prvo pojavljivanje Milana Milutinovića pred Tribunalom
RATNI ILI "OBIČAN" ZLOČIN: Komšija, ko te je ubio?
PROŠIRENA OPTUŽNICA: Milan Martić se 19 puta "ne oseća krivim"
ZASTRAŠIVANJE SVEDOKA: Svedočenje može biti opasno po decu