HomeI VUKOVIĆ SE IZJASNIO NEVINIM
Jedan od zapovjednika u vojnoj policiji i paravojni lider u Foči, optužen je u četiri točke za zločine protiv čovječnosti i u četiri točke za kršenje ratnog prava i običaja

Zoran Vuković u sudnici TribunalaZoran Vuković u sudnici Tribunala

Zoran Vuković, kojega su 23. prosinca/decembra u Foči uhapsili pripadnici SFOR, danas je izveden pred suca Haškog tribunala gdje se izjasnio nevinim za optužbe vezane uz zločine nad bošnjačkim ženama u Foči.

Vuković (44) je optužen za sudjelovanje u napadu srpskih snaga na Foču u proljeće 1992. godine. U optužnici se preciziraju slučajevi zlostavljanja i silovanja Bošnjakinja u tom gradu, za koja su optuženi Vuković i još sedmorica bosanskih Srba. Prema optužnici, Vuković je bio jedan od zapovjednika u vojnoj policiji i paravojni lider u Foči. Tužitelj ga u osam točaka optužnice tereti da je djelima mučenja i silovanja počinio zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja.

Iako je u trenutku hapšenja postojala određena neizvjesnost oko toga je li uhapšeni upravo Zoran Vuković iz haške optužnice, Tribunal je istoga dana potvrdio da je uhapšena "prava" osoba, a danas je objavio amendiranu optužnicu. U prvobitnoj optužnici bila je navedena pogrešna godina rođenja i ime oca optuženika. Tužiteljstvo je, međutim, tek nakon hapšenja objavilo da je znalo za tu pogrešku.

Dvije osobe s optužnice za silovanja i porobljavanja žena u Foči već se nalaze u haškom pritvoru. Suđenje Dragoljubu Kunarcu i Radomiru Kovaču zakazano je za 20. ožujak/mart. Tužiteljstvo će nastojati da Vukovića uključi u taj postupak, iako postoji mogućnost da suci odluče da se Vukoviću i preostaloj četvorici optuženika, koji su još na slobodi, sudi odvojeno kako početak suđenja Kunarcu i Kovaču ne bi bio previše odgađan.

Vuković je trideset četvrti optuženik koji se našao u haškom pritvoru, i sedamnaesti koga je uhapsio SFOR.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm