Home"SVJEDOKINJA 50" - ŽRTVA SILOVANJA U FOČI
Svjedokinja, koja je u vrijeme zatočeništva imala manje od 17 godina, danas je opisala brojne slučajeve odvođenja na silovanje tokom njezinog zarobljeništva u Foči. Optuženog Zorana Vuković navela je kao osobu koja ju je dva puta zlostavljala

"Izvela su me dva nepoznata vojnika, a s njima je bio i Zoran Vuković koji me prije toga već silovao u Buk Bijeloj. Odveo me u jedan stan...i ponovno sam silovana. Kad je završio, zapalio je cigaretu i rekao da je mogao (učiniti) i više, ali da sam vršnjakinja njegove kćerke pa za sada neće."

Ovo je samo jedan od brojnih silovanja koje je u svojem svjedočenju opisala "Svjedokinja 50." Svoj iskaz na suđenju za zločine nad bošnjačkim ženama u Foči dala je uz mjere zaštite lika i glasa. Ona je u srpnju/julu 1992. godine, kad je zarobljena, bila srednjoškolka.

Bošnjačke žene i djeca iz sela Mješaja su nakon napada srpskih snaga na selo 3. srpnja/jula prvo odvedeni u baraku u Buk Bijeloj. "Mene je izveo čovjek u uniformi po imenu Zoran Vuković. Viđala sam ga prije, ali ne znam jesam li u tom trenutku znala njegovo ime. Odveo me u jednu sobu, gurnuo na krevet i tražio da stavim njegov penis u svoja usta...Uradio je to sve. Ne znam koliko je trajalo", ispričala je svjedokinja. "Bilo je nemoguće obraniti se, imao je pištolj, bojala sam se i za život svoje porodice."

Zarobljenice su iz Buk Bijele prebačene u zgradu srednje škole u Foči. Već drugog dana, "došla je grupa vojnika koji su pokazivali koje žene trebaju izaći. Bilo je to osam žena i djevojaka, uključujući mene." Ona je ispričala kako su ti vojnici potom odabirali žene i kako je jedan vojnik nju silovao sat do sat i pol. "Muslimanke, pokazat ćemo vam! - govorio je, svi su to govorili", rekla je svjedokinja. "Osjećala sam se užasno. Nema riječi na svijetu kojima bih to opisala."

Svaku su noć žene bile izvođene iz učionica srednje škole, rekla je ona: "Vojnici bi pokazivali prstom: ti, i ti, i ti...Kad su ih vraćali izgledale su užasno, plakale su, vriskale, čupale kosu..."

Nakon jedanaest dana, zarobljenice su prebačene u sportsku halu "Partizan" odakle su nastavljena njihova odvođenja na silovanja. "Ja sam se pokušavala sakriti pod deku ili u WC, ali nije uvijek uspijevalo..." Ona je svjedočila da ju je Vuković tada drugi put silovao. Na traženje tužiteljice, svjedokinja je u sudnici identificirala optuženog Zorana Vukovića kao osobu o kojoj govori.

Jednom je, s još tri djevojke iz Partizana, odvedena u kuću kraj autobusne stanice u Foči. "Tu su bile grozne stvari. Bilo ih je starih, prljavih, pijanih. Svaki bi silovao jednu, pa drugu...ja sam silovana tri puta i onda sam prestala brojati."

Svjedokinja navodi da je među različitim vojnicima koji su je silovali tokom zarobljeništva bio i njezin komšija. "Bio je 20 godina stariji, oženjen...To je bilo užasno. On se smijao, imala sam osjećaj da to radi baš zato što me poznaje, da mi nanese još više zla."

Nakon zarobljeništva u Foči ove se djevojka morala obratiti liječniku zbog ginekoloških i psihičkih problema.

Budući da u prethodnim pisanim izjavama Tribunalu nije spominjala incident u baraci u Buk Bijeloj, odvjetnik Zorana Vukovića danas je inzistirao da svjedokinja objasni "kad je govorila istinu", odnosno zašto to tek sada spominje. Svjedokinja priznaje da je pet godina o tome šutjela, ali zato "jer ju je bilo sramota" i jer je to bilo "prvo i najbolnije iskustvo." "Nije mi sada lakše o tome govoriti, ali htjela sam da se sve to čuje", rekla je danas svjedokinja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 5

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Nastavljeno suđenje generalu Radislavu Krstiću
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Prva svjedočenja žrtava silovanja
REPORTAŽA: Negiranje krivice pravilo a priznanje izuzetak