HomeNASTAVLJU SE SVJEDOČENJA ŽRTAVA SILOVANJA U FOČI
Svjedokinje govore kako je Kunarac odvodio žene na razne lokacije u Foči gdje su ih silovali vojnici, te kako je Radomir Kovač prodao dvije djevojke crnogorskim vojnicima za 500 DEM

"Jednu večer je u 'Partizan' upao Kunarac zvani Žaga i njegov prijatelj Gaga. Izveli su mene i svjedokinju D.B. i odvezli u kuću na Aladži. Kunarac se odmah zaključao u sobu s D.B. a mene su grupno silovala petorica...Jedan mi je vojnik kasnije u WC dao ručnu granatu da je aktiviram ako me opet budu zlostavljali", ispričala je Svjedokinja 75.

Na suđenju za silovanja Bošnjakinja u Foči, žrtve višemjesečnih, bezbrojnih silovanja svjedoče kako su Dragoljub Kunarac i vojnici iz njegove jedinice nesmetano ulazili u sportsku halu Partizan, gdje su držane zarobljene žene, i kako su odvodili djevojčice i žene na razne lokacije u Foči gdje su ih sami silovali i davali drugim vojnicima. Tri su svjedokinje dosad potvrdile da su skoro svake noći odvođene iz Partizana, više puta u kuću na Aladži gdje je bilo sjedište Kunarčeve jedinice.

"Kunarac nas je odvodio u kuću na Aladži, kao i druga mjesta...svagdje smo bile silovane", rekla je Svjedokinja 87 koja je u to vrijeme imala samo 15 godina.

Više je žena i djevojčica, među kojima i ove svjedokinje, sljedećih nekoliko mjeseci bilo zatočeno u takozvanoj Karamanovoj kući kod Foče, gdje je "šef" bio osoba po imenu Pero Elez. "Kuhale smo im i služile, a onda bi nas silovali", rekla je svjedokinja 75.

Drugo-optuženi Radomir Kovač je u listopadu/oktobru 1992., prema svjedočenju ovih dviju žena, u stanu koji je prisvojio u Foči zatočio ukupno četiri žene. Među njima svjedokinje 75 i 87, kao i jednu 12-godišnju djevojčicu. Kovač i još jedan vojnik su ih ponovljeno silovali u tom stanu, a potom prepuštali drugim vojnicima. "Kovač me je išamarao kad sam odbila ići s drugim vojnicima", ispričala je svjedokinja 75: "Jednom je mene i svjedokinju 87 silovao u istom krevetu puštajući muziku iz Labuđeg jezera. Tada mi je rekao da je on ubio mog brata".

"Oni su prije rata bili mali ljudi, ali kad su se dočepali puške postali su veliki... Jako su bili hrabri na ženama i djeci. Kad su poubijali ljude u mom selu, to je bilo slavlje", primijetila je svjedokinja.

Iz Kovačevog stane te su žene odvođene drugim vojnicima i potom vraćane. Svjedokinja 75 je pričala kako ih je Kovač jednom pijan tjerao da gole plešu na stolu, prijetio da će ih ubiti i baciti u Drinu.

Svjedokinja 75 je krajem 1992. predana drugim vojnicima koji su je seksualno zlostavljali do marta/ožujka 1993. kad joj je jedan vojnik pomogao da pobjegne. Međutim, svjedokinja 87 i A.S. su ostale u Kovačevu stanu do veljače/februara 1993 kad ih je on prodao crnogorskim vojnicima za 500 njemačkih maraka svaku. O kraju ovog zatočeništva, u kojemu je tretirana kao seksualni rob, Svjedokinja 87 je rekla: "U Nikšiću smo morale raditi kao konobarice, ali nam nisu davali plaću...Nakon što su nas preselili u jedan stan u Podgorici u kojemu nije bilo vojnika, jednog dana smo jednostavno sjele na autobus i otišle..."

"Odlučila sam da sve to nekako ostavim iza sebe, ali će u meni uvijek ostati tragovi toga. Cijeli život ću osjećati bol koji sam tada osjećala", kazala je svjedokinja 87, koja sada ima 23 godine.

Treće optuženi Zoran Vuković također je u nekoliko navrata spomenut u ovim svjedočenjima, kao osoba koja bi dolazila kod Kunarca ili Kovača da sudjeluje u silovanjima.

Tužitelj ovu trojicu optuženih tereti da su mučenjima i silovanjima počinili zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 6

PRVO POJAVLJIVANJE MOMČILA KRAJIŠNIKA: "Nisam kriv"
SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Ko je komandovao napadom na "zaštićenu zonu"?
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Svjedočenja žrtava silovanja