HomePOČELO SUĐENJE ZA SILOVANJA BOŠNJAKINJA U FOČI
"Ovo je slučaj koji se bavi logorima za silovanje koji su šokirali svijet", rekao je tužitelj u uvodnoj riječi na suđenju Dragoljubu Kunarcu, Radomiru Kovaču i Zoranu Vukoviću

Otvarajući proces protiv trojice bosanskih Srba optuženih za silovanja Bošnjakinja u Foči, tužitelj je danas istakao da je "to slučaj koji se bavi logorima za silovanja u istočnoj Bosni koji su šokirali svijet".

"Ovo je slučaj koji se bavi ženama i djevojčicama - neke od njih su bile samo 12 godina stare - koje su prošle kroz nezamisliv užas. Pred njihovim očima su ubijani članovi njihovih obitelji, a njihovi domovi su uništavani. One su potom mučene, seksualno zlostavljane i ponižavane", rekao je tužitelj Dirk Ryneveld/Rajneveld, ističući da su u tim zlostavljanjima sudjelovala i trojica optuženih .

Dragoljub Kunarac (39), Radomir Kovač (38) i Zoran Vuković (44) optuženi su da su, kao pripadnici srpskih vojnih formacija 1992. godine, zarobljavali žene i djevojčice, silovali ih i mučili, dok su neke od njih na kraju poput robova prodane ili davane drugim vojnicima.

Kunarac je, kako navodi tužitelj, i sam priznao da je bio zapovjednik specijalne lokalne jedinice te je odgovoran ne samo za silovanja koja je sam počinio već i za ona koja su počinili podređeni mu vojnici. Optužen je da je, među ostalim, sam odabirao zarobljene žene i dovodio ih u kuću koja je njegovim vojnicima služila kao baza kao i na druge lokacije gdje su ih on i drugi vojnici silovali.

Kovač i Vuković, koji su bili komandiri u vojnoj policiji i paravojni lideri u Foči, također su sami vršili silovanja te dovodili žene na lokacije gđe su ih silovali drugi vojnici, navodi tužitelj.

Iako očekuje da će optuženici poricati da su osobno sudjelovali u zločinima, Ryneveld najavljuje da će "same žrtve svjedočiti o tome što im se događalo i da će identificirati trojicu optuženih kao osobe koje su sudjelovale u silovanjima i mučenjima". On dodaje da je ima još optuženih za zločine nad ženama u Foči koji su na slobodi.

Ryneveld priznaje da trojica optuženih nisu bili najvažniji igrači u "dijaboličnoj politici" ubijanja i uništavanja svega bošnjačkog u Foči, ali naglašava da "etničkog čišćenja ne bi bilo bez voljnih sudionika". "Trojica optuženih su, među ostalim, sudjelovali u grupnim silovanjima zarobljenica i govorili im da će rađati srpske bebe da bi ih dodatno ponizili", rekao je on.

Podsjećajući da ovi zločini nisu isti kao slučajevi silovanja kojima se sudi pred nacionalnim pravosuđima, jer su ova zlostavljanja nad ženama počinjena u okviru etničkog čišćenja koje je vodstvo bosanskih Srba pokrenulo protiv ne-srpskih civila, tužitelj ističe da su silovanja bila rasprostranjena i sistematska.

"Žrtve su bile bez ikakve zaštite i nade. Bile su izložene potpunom ponižavanju i u stalnom strahu za svoj život", naglasio je tužitelj i dodao: "Bošnjakinje iz područja Foče bile su tome izložene samo zbog svog etničkog porijekla ili religije i zato što su žene". Ryneveld je na kraju podsjetio da međunarodna zajednica zahtijeva da zločini seksualnog nasilja, koji su u statutu Tribunala kažnjivi kao zločini protiv čovječnosti, budu kažnjeni u skladu s međunarodnim pravom.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 4

SUĐENJE ZA ZLOČINE U FOČI: Počelo suđenje za silovanja i seksualna porobljavanja muslimanskih žena
SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Video snimci vojske Republike srpske – glavni dokaz optužbe
SUĐENJE ZLATKU ALEKSOVSKOM: Žalbeno vijeće preinačilo kaznu na 7 godina