HomeHAG: KOVAČ SE IZJASNIO NEVINIM PO IZMJENJENOJ OPTUŽNICI
Suđenje za silovanja u Foči trebalo bi započeti u februaru 2000.

Radomir Kovač izjasnio se danas nevinim za zločine kojima ga u izmijenjenoj optužnici tereti haški tužitelj. Optužnici protiv Kovača tužitelj je dodao dvije nove točke. One se tiču zločina koji su već dokumentirani u prvobitnoj optužnici – porobljavanje i silovanje. Ta su djela bila kvalificirana kao zločini protiv čovječnosti, a sada su dodatno kvalificirana i kao kršenja ratnog prava i običaja.

Prema navodima iz optužnice, Kovač je više mjeseci koncem 1992. godine i početkom 1993. godine u jednom stanu u Foči držao zarobljene dvije žene koje su bile konstantno izložene seksualnim zlostavljanjima u kojima je sudjelovao i optuženi. Kovač je kasnije, kako navodi optužnica, te žene doslovno prodao drugim vojnicima - jednu za 200, a drugu za 500 DM. Sve se to događalo nakon što su srpske snage preuzele vlast u Foči u aprilu 1992. godine. Nakon toga su bošnjačke muškarce zatvorili u KP Dom, a žene su držali zarobljene po stanovima i drugim lokacijama gđe su mnoge bile izložene ponižavanjima, premlaćivanjima i silovanjima.

Radomir Kovač (38) je, kako navodi tužitelj, bio jedan od zapovjednika u vojnoj policiji i zapovjednik paravojnih snaga. On je uhapšen u akciji SFOR 2.9 . ove godine Od ukupno sedam osoba s optužnice za silovanja u Foči, u haškom se pritvoru nalaze Kovač i Dragoljub Kunarac. Kovač je optužen u četiri, a Kunarac u 21 točki optužnice. Zajedničko suđenje ovim optuženicima bi, prema današnjoj najavi sudaca, trebalo započeti u februaru 2000. Kunarca brani odvjetnik Slaviša Prodanović, a Kovača Momir Kolesar.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm