HomeNOVO HAPŠENJE OPTUŽENOG ILI NOVA "ZAMENA IDENTITETA"?
Pripadnici SFOR uhapsili "osobu za koju se sumnja da je Zoran Vuković" - navodi se u jutrošnjoj izjavi generalnog sekretara NATO Džordža Robertsona. Vuković je jedan od sedmorice policijskih i paravojnih lidera javno optuženih za silovanja i porobljavanja muslimanskih zena u Foči

Samo što je glavni tužilac Karla del Ponte, na konferenciji za novinare pre dva dana u Hagu, pozvala SFOR da bude "aktivniji u traganju za optuženima i njihovom hapšenju", mirovne snage u Bosni izvršile su drugo hapšenje ove nedelje.

Nakon što su, u ponedeljak, u Banja Luci uhapsili generala Stanislava Galića, bivšeg zapovednika Romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, komandosi SFOR su sinoć - kako se navodi u jutrošnjoj izjavi generalnog sekretara NATO, Džordža (George) Robertsona, "uhapsili osobu za koju se sumnja da je Zoran Vuković", jedan od javno optuženih za silovanja i porobljavanja muslimanskih zena u Foči. Oprezna formulacija u Robertsonovoj izjavi ukazuje da identitet uhapšenog još nije pouzdano utvrđen i da će se to obaviti u Hagu.

Optuženi Zoran Vuković rođen je 1965. u selu Prijedel kod Foče, a pre rata je kao konobar radio u Herceg Novom. Po izbijanju rata vratio se u Foču gde je, prema optužnici, bio jedan od paravojnih lidera i komandir vojne policije. "Fočanskom optužnicom", podignutom juna 1996, optužen je zajedno sa još sedam policijskih i paravojnih lidera - na čelu sa Draganom Gagovićem, tadašnjim šefom policije koji je januara ove godine ubijen pri pokusaju hapšenja- za porobljavanje i silovanje muslimanskih žena 1992. godine.

U originalnoj optužnici Vuković je - zbog torture i silovanja više zatočenica - optužen po četiri tačke za zločine protiv čovečnosti i po dve tačke za kršenja ratnih zakona ili običaja i teških povreda Ženevskih konvencija. U međuvremenu je, kako saznajemo, ta optužnica izmenjena, odnosno dopunjena novim tačkama koje su ostale pod pečatom Tribunala, tako da nije isključeno da su, uz pomenute, Vukoviću pripisani još neki zločini.

Od optuženih sa "Fočanske optužnice" u pritvoru Tribunala su već Dragoljub Kunarac i Radomir Kovač, kojima bi suđenje trebalo da počne sredinom marta sledeće godine. Nije, međutim, isključeno da bi se početak tog suđenja mogao odgoditi kako bi im se pridružio i Vuković. Pod uslovom, naravno, da je sinoć uhapšena osoba zaista Vuković iz Fočanske optužnice, to jest da se ne radi o novom slučaju "zamene identiteta".

Jula prošle godine, podsetimo, SFOR je uhapsio par "pogrešnih blizanaca": Miroslava i Milana Vučkovića - umesto Predraga i Nenada Banovića, koji su optuženi za zločine u logoru Keraterm. Istražitelji Tribunala su, međutim, brzo utvrdili da se radi o zameni identiteta, te su braća Vučković istog dana oslobođeni i specijalnim avionom NATO vraćeni u Bosnu.

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm