HomeSUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI
Tužitelj započeo izvođenje svjedoka. Kroz iskaze o vojnim operacijama srpskih snaga u Foči, tužitelj želi pokazati da su silovanja Bošnjakinja vršena u okviru kampanje etničkog čišćenja i sistematskih napada na civile

Nakon što je u ponedjeljak uveo suce u slučaj o silovanjima Bošnjakinja u Foči, haški tužitelj je započeo izvođenje svjedoka koji su govorili o padu Foče u travnju/aprilu 1992. godine. Nakon što su snage bosanskih Srba preuzele vlast u gradu, uslijedila su višemjesečna zlostavljanja zarobljenih žena za koja su, među ostalima, optuženi Dragoljub Kunarac, Zoran Vuković i Radomir Kovač.

Njih trojica su, navodi tužitelj, odgovorni i osobno su sudjelovali u zlostavljanjima žena i djevojčica porobljenih na više lokacija u Foči gdje su bile silovane, mučene i ponižavane.

Zaštićena svjedokinja, Bošnjakinja koja je do rata bila liječnica u Foči, opisala je napade na grad 8. travnja/aprila 1992. nakon čega je započelo odvođenje Bošnjaka u zatočeništvo. Ona je, zajedno s obitelji, bila zatočena u hangarima i potom u fočanskom KP domu, a nakon oslobađanja je, kao i drugi Bošnjaci koji su još neko vrijeme ostali živjeti u Foči, živjela u nemogućim uvjetima - stan joj bio spaljen, izbačena je s posla, dok je istodobno Bošnjacima kretanje u gradu bilo vrlo ograničeno. Odlazak iz Foče bio je zapravo jedini izlaz za Bošnjake koji su pri tom morali potpisati da svu imovinu ostavljaju "srpskoj republici", svjedočila je ona.

Kroz iskaze o vojnim akcijama srpskih snaga u Foči, tužitelj želi dokazati da su seksualna nasilja nad ženama vršena u okviru sistematskih napada na civile, odnosno kampanje etničkog čišćenja Bošnjaka koju su pokrenule srpske vlasti. Obrana je, sa svoje strane, tokom protuispitivanja ove svjedokinje ukazivala da je i bošnjačka strana, na primjer kroz mitinge stranke SDA, bila odgovorna za pogoršanje odnosa između dvije zajednice u Foči te da borbena djelovanja u travnju 1992. nije poduzela samo srpska strana.

U drugom svjedočenju, haška istražiteljica zločina u Foči Tejshree Thapa/Tedžšri Tapa prezentirala je dokumente koji potvrđuju da su optuženi Kovač i Vuković bili pripadnici specijalne jedinice "Dragan Nikolić" koja je sudjelovala u napadima u području Foče i Goražda. Kroz njeno svjedočenje, tužitelj je također prezentirao dokaze da su Kovač i Vuković bili osuđeni na 20 godina zatvora odlukom Višeg suda u Podgorici. Taj ih je sud, naime, 1992. godine optužio, uz još trojicu drugih bosanskih Srba, za ratne zločine zbog ubojstva jedne bošnjačke obitelji. "Tu osudu od 20 godina zatvora, donesenu u odsutnosti optuženih, suci ovog Tribunala bi trebali uzeti u obzir kad budu određivali kaznu", napomenula je tužiteljica Peggy Kuo/Pegi Kuo.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 4

SUĐENJE ZA ZLOČINE U FOČI: Počelo suđenje za silovanja i seksualna porobljavanja muslimanskih žena
SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Video snimci vojske Republike srpske – glavni dokaz optužbe
SUĐENJE ZLATKU ALEKSOVSKOM: Žalbeno vijeće preinačilo kaznu na 7 godina