HomeSILOVANJA NISU BILA SLUČAJNA, DOKAZUJE HAŠKI TUŽITELJ NA SUĐENJU ZA ZLOSTAVLJANJA BOŠNJAKINJA U FOČI
Svjedokinja potvrdila da su žene bile odvođene na silovanja na temelju dozvole zapovjednika policije u Foči Dragana Gagovića

Silovanja Bošnjakinja u Foči nisu bila slučajna niti nekontrolirana, dokazuju haški tužitelji kojima su ovih dana i dvije svjedokinje, žrtve silovanja, potvrdile da su nadređene osobe među snagama bosanskih Srba znale za zlostavljanja i odobravala ih.

Tužitelj time dokazuje ne samo rasprostranjenost silovanja, već i da su ona počinjena kao dio etničkog čišćenja bošnjačkog stanovništva i da su bila segment oružanog sukoba.

Seksualna zlostavljanja žena počinjena u takvim uvjetima smatraju se kršenjem međunarodnog humanitarnog prava.

Svjedokinja pod brojem "95" više je od 150 puta bila silovana u zarobljeništvu, u zgradi fočanskog srednjoškolskog centra i u dvorani Partizan u ljeto 1992 godine. "Jednom prilikom čuvar u Partizanu pokušao je spriječiti vojnike da ponovno odvedu žene...", ispričala je svjedokinja. Vojnici su, međutim, odgovorili da imaju potvrde i da u njima piše kako vojnicima treba seks jer im to podstiče moral na ratištu. Ona je svjedočila da su te potvrde vojnici dobili od šefa policije u Foči Dragana Gagovića. Gagović je prošle godine ubijen kad su ga snage SFOR pokušale uhapsiti na temelju haške optuženice.

Ista je svjedokinja navela da su među vojnicima koji su je silovali bila dvojica od trojice optuženih kojima se sada pred Haškim tribunalom sudi za seksualne zločine u Foči, odnosno Dragoljub Kunarac i Zoran Vuković. Svjedokinja je priznala da svjedočiti o takvim zlostavljanjima nije ugodno, ali je dodala: "No ima nešto važnije. Ponosna sam što sam ovdje i što će svijet saznati što su oni učinili".

Obrana Kunarca i Vukovića osporavala je uvjerljivost tih optužbi ukazujući da svjedokinja u svojih prijašnjim izjavama nije spominjala imena ovih optuženih. "Možda se nisam sjećala imena, ali se dobro znam lica svih koji su me silovali", odgovorila je ova svjedokinja.

Na lokaciji "Karamanova kuća" pokraj Foče mjesecima su bile zarobljene žene koje su bile seksualno zlostavljane bilo tamo, bilo u Foči, gdje su bile nasilno podvođene drugim vojnicima. Potvrdu da silovanja nisu bila stihijska dala je svjedokinja koja je u vrijeme počinjenog nasilja imala 15 godina. Ona je ispričala pred Tribunalom da vojnici nisu mogli samoinicijativno odvoditi zarobljenice, već su za to imali naredbe ili dozvole.

"Mi smo bile bespomoćne i bez nade, a oko nas su bili naoružani vojnici", ispričala je ova djevojka i nastavila: "Bile smo izložene silovanjima i poniženjima...Neke su rane ostale, ali sam ja zadržala svoje dostojanstvo i ponos".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 8

PRVO POJAVLJIVANJE DRAGE NIKOLIĆA: "Nisam kriv"
FOČANSKO SUĐENJE: Silovanje kao dio vojne strategije
REPORTAŽA: Kakvi su uvjeti u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala