HomeSUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI
Tužitelj zaključio dokazni postupak

Tužitelj je u utorak zaključio svoj dokazni postupak na suđenju za silovanja i seksualna porobljavanja u Foči. Svjedokinja čijim je iskazom zaključen ovaj dio postupka bila je jedna od žrtava silovanja. Nakon što su srpski vojnici osvojili selo u kojem je živjela i streljali njenog supruga, ona je s dvoje maloljetne djece više od mjesec dana držana u zarobljeništvu u Foči gdje je skoro svakodnevno odvođena na silovanja

U ovom je postupku svjedočilo šesnaest žena koje su, prema vlastitim iskazima, bile zarobljene u srpnju/julu 1992. godine tokom napada snaga bosanskih Srba na njihova sela, da bi bile podvođene vojnicima u Foči i okolici ili su bile držane kao seksualno roblje po stanovima i kućama.

Kroz iskaze žrtava silovanja,kao i nekoliko ekspertskih svjedoka, tužitelji su dokazivali da silovanja nisu bila slučajna i sporadična već da se radilo o sistematskom zarobljavanju i seksualnom ponižavanju bošnjačkih žena.

Trojica optuženih u ovom predmetu - Dragoljub Kunarac (39), Radomir Kovač (38) i Zoran Vuković (44) terete se da su kao pripadnici srpskih vojnih formacija sudjelovali u tim zlostavljanjima. Kunarac je optužen za silovanja koja je osobno počinio te za silovanja koja su počinili pripadnici njegove jedinice. Žrtve su navodile da je on osobno dolazio u zgradu srednje škole i dvoranu Partizan u Foči, gdje su bile držane zarobljene žene, i odvodio ih svojim vojnicima. Kovač i Vuković optuženi su samo po načelu individualne odgovornosti. Kovač je, navodile su svjedokinje, u svom stanu duže vremena držao nekoliko žena od kojih je dvije na kraju prodao drugim vojnicima. Vuković je, prema svjedočenjima, bio među vojnicima koji su silovali žene odvođene iz Partizana i Srednje škole.

Obrana trojice optuženika će svoj dokazni postupak započeti 3. srpnja/jula. Nakon uvodnih riječi, u svoju obranu će svjedočiti i prvooptuženi Kunarac. Vuković neće sam svjedočiti, dok se Kovačeva obrana o tome zasad nije izjasnila. Nakon ljetne pauze, prezentacija dokaza obrane nastavit će se u rujnu/septembru.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 15

SUĐENJE ZA OMARSKU: Svjedočenja žena koje su bile zarobljene
CARLA DEL PONTE: Tačka na slučaj NATO
SUĐENE ZA FOČU: Optužba završila dokazni postupak
HAŠKI TRIBUNAL: Tužioci na Kosovu, u Podgorici i Dubrovniku