HomeZAPOČEO POSTUPAK OBRANE NA SUĐENJU ZA SILOVANJA U FOČI
Obrana Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića najavljuje da će osporavati niz navoda tužitelja - od prirode sukoba u Foči do osobnog sudjelovanja optuženih u silovanjima

Na početku svog dokaznog postupka, obrana trojice optuženih za silovanja i seksualna porobljavanja Bošnjakinja u Foči danas je najavila da će osporavati cijeli niz tvrdnji tužitelja – od toga da su silovanja Bošnjakinja u Foči bila provođena kao instrument etničkog čišćenja do navoda o osobnoj krivičnoj odgovornosti optuženih Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića.

Obrana, kao prvo, odbacuje generalne postavke optužnice, posebno optužbu da su srpske snage planski napale bošnjačko stanovništvo u tom gradu. Obrana tvrdi da se radi o "spontanom" sukobu za koji obrana okrivljuje bošnjačku stranu.

Iako su namjeravali govoriti o povijesti, počev od dolaska Srba u Foču u 14. stoljeću do razloga za izbijanje rata u bivšoj Jugoslaviji, branitelji su od toga morali odustati nakon uzastopnih primjedbi sudaca da njih zanima isključivo da li su 1992. počinjeni ratni zločini u okviru oružanog sukoba.

A u kontekstu tog oružanog sukoba, kaže obrana, "nije postojao nikakav plan da se kroz silovanja provodi etničko čišćenje Bošnjaka". Kovačev branitelj Momir Kolesar je primijetio da je tužitelj izveo manje od 20 svjedokinja koje su bile žrtve silovanja, te da je velika većina bila iz jednog sela - što, po njemu, dokazuje da zlostavljanja žena nisu bila sistematska i rasprostranjena.

Branitelji su se potom osvrnuli na djela samih optuženika. Kovač je optužen da je u svom stanu više mjeseci seksualno iskorištavao četiri žene. Advokat Kolesar međutim kaže da se ne može govoriti o porobljavanju jer žrtve nisu bile tamo "trajno držane", a nisu ni "bježale ni tražile pomoć".

Goran Jovanović, branitelj Zorana Vukovića, za kojeg je više svjedokinja opisalo kako ih je silovao, danas je ustvrdio da ovaj optuženi "nije osoba kakvu prikazuje tužilac". Branitelj je također najavio da će analizirati i način na koji žrtve identificirale optužene.

Suci su, inače, jedan prigovor vezan uz identifikaciju riješili jučer u korist obrane. Zaključili su da Vuković neće morati odgovarati na optužbe "Svjedokinje 48", budući da ga ona nije mogla identificirati u sudnici. Pitanje ove identifikacije je pokrenuto u zajedničkom zahtjevu obrane za odbacivanjem više tužiteljevih navoda koje, kako tvrdi obrana, tužitelji nisu dokazali.

Suci su jučer objavili da od šest osnova na kojima je obrana temeljila svoj zahtjev, odbacuju četiri, a prihvaćaju dvije. Uz pitanje identifikacije Vukovića, suci su prihvatili i tvrdnju obrane da Kunarac nije odgovoran za zločin pljačke. Kunarac je, inače, uz optužbe za silovanja koja je sam počinio, jedini optužen i po načelu zapovjedne odgovornosti. Njegova je obrana, međutim, danas tvrdila a da on, iako komandir jedne izviđačke grupe, nije nad njom imao komandnu odgovornost.

Braniteljica Mira Pilipović također smatra da "van onoga što je Kunarac priznao nakon hapšenja, nije dokazano da je Kunarac počinio silovanja. "O tome što je zapravo počinio i što je znao o silovanjima u Foči – sucima sada govori sam Kunarac. On nastupa kao prvi svjedok obrane.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 18

SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Kunarac poriče da je silovao i tvrdi da je bio zaveden
SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Kako su u Omarskoj birali zatvorenike koje će pretući ili ubiti
TUŽILAŠTVO: Ove godine neće biti novih optužnica za Kosovo
INTERVJU: Ante Nobilo, branilac generala Blaškića