HomeVOJNI EKSPERT OBRANE O ZAPOVJEDNOJ ODGOVORNOSTI DRAGOLJUBA KUNARCA
Penzionirani general JNA Radovan Radinović kaže da Kunarac nije bio odgovoran za ponašanje svoje izviđačke grupe kad završe borbeni zadaci. Tužitelj, pak, tvrdi da je "vojnik - vojnik 24 sata dnevno"

Dragoljub Kunarac nije bio zapovjednik u regularnom vojnom smislu - on je zapovijedao jednom izviđačkom grupom promjenjivog sastava, a nakon izvršenja zadatka on nad tom grupom vojnika nije imao nikakvu nadležnost. To je sažetak svjedočenja vojnog eksperta kojeg je obrana pozvala da bi dokazala da Kunarca ne treba teretiti po načelu zapovjedne odgovornosti za silovanja koja su počinili vojnici iz njegove grupe.

Penzionirani general JNA Radovan Radinović, bivši direktor Instituta za strategijska istraživanja JNA, također je objasnio da komandir jedne izviđačke grupe ne može biti odgovoran za djela koja vojnici počine izvan borbenih zadataka. Žrtve silovanja su, naime, svjedočile da su ih vojnici silovali u vrijeme kad bi boravili u Foči po povratku s terena.

"Ali u ratu, vojnik je vojnik 24 sata dnevno!", primjećuje tužitelj. Svjedok odgovara da je u vojsci u kojoj ratuju dobrovoljci, poput Kunarca i njegove grupe, "teško uspostaviti sistem kontrole." Tužitelj je tada htio znati znači li to da "dobrovoljci imaju specijalne privilegije i da ne moraju poštivati pravila ratovanja." S tim se svjedok nije složio, ali je ustvrdio da je "u tom građanskom ratu u kojem ratno stanje nije bilo proglašeno", postojala razlika između formalnih regulativa i stvarne situacije.

Ovaj svjedok je pozvan da, uz problem zapovjedne odgovornosti, obrazloži i tok vojnih akcija na fočanskom području 1992. godine. Obrana želi dokazati da tamo nije došlo do sveobuhvatnih vojnih napada srpskih snaga na bošnjačko civilno stanovništvo, kako stoji u optužnici, već da su se obje strane naoružavale.

"Bošnjaci su bili potpuno spremni na rat i organizovali su vojsku, a tada su se Srbi počeli spontano organizovati", tvrdi Radinović. No kad je počeo izlagati o tome kako je "ideja panislamizma uticala na ponašanje bosanskih Muslimana" te kako su oni stvorili "paravojnu Patriotsku ligu", intervenirao je sudac David Hunt/Dejvid Hant upozoravajući da "suci nisu zainteresirani za taj dio povijesti" te da neće utvrđivati koja je strana bila u pravu, a koja u krivu. Naime, suci su u ovom predmetu zainteresirani za one dokaze koji govore jesu li ili nisu trojica optuženih počinila zločin silovanja u okviru oružanog sukoba.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 19

REPORTAŽA: Peta godišnjica pada Srebrenice
SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Masakr u sobi broj 3 logora Keraterm
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Kako je Kunarac vodio istragu o silovanjima u Foči
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Tužitelj sumnjiči svjedoka Kordićeve obrane
HAŠKI TRIBUNAL: Sudijski ukor braniocu generala Galića