HomeKUNARAC SVJEDOČI U VLASTITU OBRANU
Kunarac poriče svjedočenja žrtava koje ga optužuju za silovanja i tvrdi da je "bio pogođen" kad je čuo "priče o tome"

"Drugog avgusta uveče, tri vojnika od kojih se jedan zvao Žaga, odvela su kamionom-hladnjačom sedam djevojaka iz Kalinovika u jednu kuću u Foči... ne sjećam se koliko puta sam te noći silovana", svjedočila je jedna od tih djevojaka. "Drugog avgusta (1992.) uveče, stigao sam s terena u Foču jednim zarobljenim vojnim vozilom i otišao ravno u komandu brigade", svjedoči Dragoljub Kunarac-Žaga.

Suci u postupku za silovanja Bošnjakinja u Foči morat će odlučiti kome više vjeruju - svjedokinjama optužbe, od kojih je 12 identificiralo Kunarca kao osobu koja ih je silovala ili ih podvodila vojnicima, ili optuženome koji sada svjedoči u vlastitu obranu i poriče te optužbe.

Kunarac nastupa kao prvi svjedok obrane na suđenju njemu i Zoranu Vukoviću. On se, među ostalim, brani i alibijem tvrdeći da značajan dio vremena u kojemu su se događala silovanja za koja je optužen - uopće nije bio u Foči već "na terenu". Na prvom pojavljivanju pred sucima, on je priznao krivnju za točku optužnice kvalificiranu kao "silovanje", iako ne one za "mučenje". No, u svom dosadašnjem svjedočenju Kunarac nije priznao nijedno silovanje.

Priznao je da je imao jedan seksualni odnos sa svjedokinjom D.B., ali tvrdi da je ona praktički "sama izvršila penetraciju". Ona "me je zavela" po nalogu jednog prijatelja, kaže optuženi, "da bi me odvratila od traženja" ljudi koji su silovali žene. Optuženi, naime, tvrdi da je "kao čovjek i osoba bio pogođen" kad je čuo za priče da je silovao
zarobljene Bošnjakinje. Stoga je, kaže, ispitivao tko je to zapravo učinio.

Dok su žrtve silovanja svjedočile da ih je u više navrata tokom jula Kunarac odvodio iz dvorane Partizan u kuću u ulici Osmana Đikića gdje su boravili vojnici, optuženi tvrdi da je u dvoranu Partizan prvi put ušao 3. augusta.

Svjedokinje su nadalje navodile da je, početkom augusta, Kunarac nekoliko zarobljenica odveo u zloglasnu "Karamanovu kuću". Tamo su ostale nekoliko mjeseci i bile izložene stalnim silovanjima u kojima je, kako su svjedočile, sudjelovao i Kunarac. U svom svjedočenju on, međutim, tvrdi da je dvije zarobljenice tamo doveo na razgovor s jednom novinarkom, te da je, baš kad ih je doveo, bio hitno pozvan na teren i tek je kasnije saznao da su one ostale u toj kući.

"Svedokinja '191' tvrdi da ste s njom imali seks 2. augusta?", primijetio je potom branitelj Slaviša Prodanović na što je optuženi odgovorio da ju je prvi put vidio tek 10. augusta i da je "tu noć proveo u razgovoru s njom".

U svom dugom svjedočenju,u kome je najviše govorio o sitnim detaljima svake svoje izviđačke operacije na terenu, Kunarac je također nastojao uvjeriti suce da nije imao "svoje ljude", odnosno podređene vojnike, zbog čijih bi djela morao biti krivično odgovoran i kao zapovjednik. Njegov iskaz trebao bi se završiti u četvrtak, a potom će tužitelji započeti protuispitivanje.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 18

SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Kunarac poriče da je silovao i tvrdi da je bio zaveden
SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Kako su u Omarskoj birali zatvorenike koje će pretući ili ubiti
TUŽILAŠTVO: Ove godine neće biti novih optužnica za Kosovo
INTERVJU: Ante Nobilo, branilac generala Blaškića