HomeSUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI
Obrana izvodi dokaze o odgovornosti bošnjačke strane za sukob u Foči kako bi neutralizirala optužbe o sistematskoj prirodi srpskih napada

Suci koji će odlučivati jesu li Dragoljub Kunarac, Radomir Kovač i Zoran Vuković počinili silovanja za koja ih tereti haški tužitelj u više su navrata napominjali da ih ne zanima kako je izbio sukob u Foči 1992, već samo činjenice o tome jesu li trojica optuženih počinili silovanja koja imaju karakteristike ratnog zločina. Međutim, i tužitelji i obrana drže da suci trebaju čuti i svjedočenja o tzv. "općim okolnostima", odnosno o prirodi srpsko-bošnjačkog sukoba u fočanskom području.

Tužitelji su izvodili dokaze o srpskom preuzimanju kontrole nad gradom, te o protjerivanju bošnjačkog stanovništva, kako bi dokazali da su i silovanja zarobljenih žena počinjena "u kontekstu rasprostranjenih i sistematskih napada na civile." U takvim okolnostima, dokazuje tužitelj, seksualna zlostavljanja predstavljaju ne samo kršenje ratnog prava i običaja, već i zločin protiv čovječnosti.

Međutim, svjedoci koje izvodi obrana sada tvrde da su se Srbi osjećali ugroženima zbog naoružavanja Bošnjaka te svjedoče o stradanjima srpskog stanovništva. "Prve kuće koje su u Foči zapaljene bile su srpske", rekao je zaštićeni svjedok "D-A", koji je radio kao istražitelj za tim obrane.

Tužitelji su isticali kako je plan srpskih vlasti bio etničko čišćenje Foče, zbog čega su među ostalim uništene sve fočanske džamije, a grad preimenovan u "Srbinje." Svjedoci obrane odgovaraju da su džamije uništavane jer su služile kao "mitraljeska gnijezda i skladišta oružja". No, u pogledu preimenovanja grada, ni svjedoci obrane, uglavnom srpski žitelji Foče, nisu pokazali puno entuzijazma i u svjedočenjima pred Tribunalom su ga zvali Foča.

Kroz tvrdnje da je i bošnjačka strana odgovorna za sukob i da je činila zločine, obrana želi odbaciti optužbe da su srpske snage izvršile "rasprostranjene i sistematske" napade na Bošnjake. Sudac David Hunt je, međutim, prokomentirao da eventualni zločini jedne strane u sukobu ne umanjuje odgovornost druge.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 20

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Tužilac dokazuje planski karakter pogubljenja u Srebrenici
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Suce ne zanima ko je započeo sukob u Foči
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Završen dokazni postupak Kordićeve obrane
TRIBUNAL: Tužilac priprema maratonsko suđenje Momčilu Krajišniku