HomeTREBA LI ŽRTVI SILOVANJA MEDICINSKA DOKUMENTACIJA?
Dok obrana tvrdi da optužbe za silovanja moraju biti praćene medicinskom dokumentacijom, tužitelj naglašava da se njihov dokazni postupak na suđenju za silovanja u Foči uopće ne oslanja na takve dokaze

Nastupajući kao svjedok obrane na suđenju za silovanja u Foči, psihoterapeut iz Beograda Sanda Rašković-Ivić je tvrdila da se može smatrati da se silovanje nije dogodilo ako o njemu nema medicinske dokumentacije. Kroz iskaze Raškovićeve i drugih svjedoka-eksperata, obrana Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića želi dovesti u pitanje kredibilitet svjedokinja iz Foče i okolice koje su pred Tribunalom javno svjedočile o ponavljanim silovanjima koje su nad njima izvršili pripadnici srpskih snaga, uključujući trojicu optuženih.

Postoji "velika praznina između priča (o silovanju) i nedostatka medicinske dokumentacije o posljedicama tih silovanja, ako su se te stvari doista desile", smatra Rašković, direktorica beogradskog Centra za psihoze, koja kaže da "bode oči činjenica da je priloženo jako malo medicinske dokumentacije, a da psihijatrijske uopće nema." Ona dodaje kako "silovanje uvijek dovodi do psiholoških posljedica koje ne mogu nestati bez liječenja", te da je iznenađuje "lakoća s kojom su se svjedokinje silovanja adaptirale na normalan život, a da nisu prošle tretman".

Na te je postavke odgovorila tužiteljica Peggy/Pegi Kuo, ukazujući da se kredibilitet svjedokinja ne može dovoditi u pitanje samo zbog nedostatka dokumenata. Kao prvo, ratne okolnosti i zarobljeništvo su spriječile žrtve da odu na pregled, primjećuje tužiteljica. Ona također primjećuje da mnogo žena oklijeva tražiti liječničku pomoć nakon silovanja. Podsjećajući da fizičke posljedice silovanja mogu s vremenom nestati a psihičke se mogu zatomiti, tužiteljica je upozorila: "U ovom su predmetu svjedočile samo one žene koje su bile u stanju, dakle dovoljno jake, da na sudu govore o silovanju." Potom je zaključila: "Dokazni postupak tužitelja se ni ne zasniva na medicinskim dokazima i zato bi bilo pogrešno zaključiti da žrtve nisu proživjele traume ako nisu priložile takvu dokumentaciju".

"Vi niste u mogućnosti da dajete mišljenje o tome da li su se silovanja dogodila?", sugerirala je nakon toga tužiteljica svjedokinji Rašković koja je prihvatila taj zaključak i priznala da ona govori samo o medicinskim dokazima koji su različiti od pravnih dokaza o silovanjima. Da je važno napraviti tu distinkciju, potvrdila je i predsjedavajuća sutkinja Florence/Florns Mumba primijetivši da suci nisu ni pitali svjedokinje o tome jesi li prošle medicinski tretman.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 23

SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: "Igranka" u Bijeloj kući logora Omarska
HAŠKO TUŽILAŠTVO: "Mi ne stojimo iza hapšenja u Hrvatskoj"
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Ima li silovanja ako nema medicinske dokumentacije?
TRIBUNAL: Žrtve ratnih zločina imaju pravo na odštetu
SUĐENJE ČERKEZU I KORDIĆU: Zašto su zatvarani Bošnjaci u Vitezu?