Home"SVJEDOKINJA 87" OSTAJE PRI ISKAZU


Suđenje za silovanja u Foči

Ona je ponovo izvedena pred sud kako bi se izjasnila o navodima obrane da je bila Kovačeva djevojka, a ne žrtva silovanja

Zaštićena svjedokinja, koja je Radomira Kovača optužila za silovanje, ponovno je izvedena pred suce kako bi odgovorila na tvrdnje Kovačeve obrane da je ona bila Kovačeva djevojka, a ne žrtva silovanja. Svjedoci Kovačeve obrane su tvrdili da su je u jesen i zimu 1992. viđali u Kovačevu društvu u više kafića u Foči te da su oboje izgledali zaljubljeno.No svjedokinja to poriče.

Radomira Kovača, jednog od trojice optuženih za silovanja Bošnjakinja u Foči, tužitelji terete za "silovanje i seksualno porobljavanje", budući da su četiri djevojke svjedočile kako ih je on držao zarobljene u svom stanu, i da su ih tamo Kovač i još nekoliko vojnika seksualno iskorištavali. No, svjedoci obrane su tvrdili da je situacija bila sasvim drugačija - da je Kovač te djevojke štitio, a da je ovu svjedokinju tretirao kao svoju djevojku. Kad su je tužitelji ponovno pozvali da svjedoči, ona je negirala tvrdnje da je bila zaljubljena u Kovača. "Nisam bila zaljubljena, niti sam izgledala kao njegova djevojka...Mislim da su svi ljudi koji su nas vidjeli u kafiću znali tko sam ja i zašto sam s njim", rekla je svjedokinja "87".

Obrana ne osporava da je ta djevojka, prije no što je dovedena u Kovačev stan, bila zarobljena s drugim ženama u fočanskoj gimnaziji i jednoj kući kraj Foče te da su ih vojnici tamo silovali. Međutim, obrana tvrdi da ono što se događalo u Kovačevu stanu nikako nije predstavljalo "porobljavanje":

"Za razliku od vremena kad ste bili u Srednjoj školi i Karamanovoj kući, kod Kovača ste imale na raspolaganju stan, slobodno ste se kretale, izlazile u kafiće i nitko vas nije maltretirao", rekao je svjedokinji advokat obrane.

"Može se reći da je drugačije kad vas siluju samo dvojica, nego kad vas siluje dvadeset vojnika", odgovorila je svjedokinja ostajući pri tvrdnji da nije imala slobodu da napusti Kovačev stan.

Suđenje za silovanja u Foči bit će zaključeno sredinom sljedećeg mjeseca kad će svoje završne riječi prezentirati prvo optužba i potom obrana Radomira Kovača, Dragoljuba Kunarca i Zorana Vukovića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 29

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Zašto se general Krstić plašio generala Mladića
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Završnica suđenja
PREDMET TODOROVIĆ: Sudije SFOR-u ne vjeruju
REPORTAŽA: Glas žrtava u sudnicama Tribunala