HomeZAKLJUČNA RIJEČ OBRANE NA SUĐENJU ZA SILOVANJA U FOČI
"Svjedokinjama optužbe sud ne može vjerovati", a "plan represije nad bošnjačkim civilnim stanovništvom nije postojao", kaže obrana

Nakon sto je optužba u svojoj završnoj riječi jučer zatražila kazne od 15 do 35 godina zatvora za trojicu optuženih za silovanja i seksualna porobljavanja Bošnjakinja u Foči, danas je obrana započela izvođenje svojih zaključnih argumenata u kojima osporava iskaze svjedokinja optužbe, kao i opći "kontekst događaja u Foči u koji optužba stavlja optužene". Obrana smatra da sud ne bi trebao vjerovati svjedokinjama koje su pred Tribunalom optužile Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića za silovanja jer su one, kako se navodi, pokazale "nepouzdano sjećanje" i "razlike u izjavama". Dok optužba ocjenjuje da nepoklapanja u detaljima, osam godina nakon kritičnih događaja, pokazuje da svjedokinje nisu podučene što da kažu već da govore iz vlastitog sjećanja, obrana se usredotočila na svaku nepodudarnost kako bi dokazala da se suci ne bi trebali oslanjati na usmena svjedočenja.

U ime obrane, advokat Slaviša Prodanović također je odbacio optužbu da su srpske snage izvršile "sistematske napade na bošnjačke civile" u području Foče i da su u okviru te kampanje vršena silovanja kao "instrument" etničkog čišćenja. Obrana drži da se u Foči radilo o "spontanom sukobu između etničkih grupa." Dodajući da optužba "nije dokazala da su navodna silovanja bila vezana uz oružani sukob", Prodanović ocjenjuje da to "dovodi u pitanje i krivičnu odgovornost Kunarca, Kovača i Vukovića pred Haškim tribunalom".

"Optuženi nisu bili svjesni da postoji nešto što tužitelj zove planom represije protiv bošnjačkih civila, jer takvog plana nije ni bilo", kaže obrana koja time želi odbaciti optužbu da su Kunarac, Kovač i Vuković svojim djelovanjem u okviru sistematske kampanje etničkog čišćenja počinili zločine protiv čovječnosti.

U nastavku zaključnih riječi, obrana će se osvrnuti na specifične optužbe koje se svakom od optuženih stavljaju na teret.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 33

SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Optužba traži 80 godina
SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: General Krstić na ispitu pred Sudskim vijećem
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Natezanja oko "Zagrebačkih dokumenata"
TRIBUNAL: Tužilaštvo stiče "punu sliku o razmerama i obrascu" kosovskih zločina