HomeZAKLJUČENO SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI
Obrana poziva da suci ne prihvate optužbe koje se temelje na "nevjerodostojnim" iskazima svjedokinja optužbe. Obrana drži da bi Kunarac smio dobiti najviše 5 godina zatvora, dok bi Kovač i Vuković trebali biti oslobođeni

Suđenje za silovanja u Foči danas je zaključeno pozivom advokata obrane da se dobro preispita vjerodostojnost svjedokinja koje trojicu optuženih terete za višestruka silovanja 1992. godine.

Obrana Dragoljuba Kunarca je odbacila optužbe o njegovoj zapovjednoj odgovornosti, kao i o pojedinačnim silovanjima i podvođenju zarobljenih Bošnjakinja drugim vojnicima. Kad se Kunarac predao Tribunalu i priznao silovanja, "on je mislio samo na događaj sa svjedokinjom D.B. za koji je osjećao moralnu odgovornost", objašnjava advokat Slaviša Prodanović osvrćući se na slučaj kad je ta djevojka, kako je svjedočio Kunarac, "zavela" optuženog. Dok tužitelji traže najmanje 35 godina zatvora za Kunarca, obrana drži da bi maksimalna kazna trebala biti 5 godina u slučaju da se utvrdi da je odgovoran za ono što mu se stavlja na teret".

Advokati Radomira Kovača i Zorana Vukovića u svojim su završnim riječima zatražili oslobađajuće presude za ovu dvojicu optuženih zaključujući da tužitelji nisu izvan razumne sumnje dokazali svoj slučaj. Kovačev branitelj Momir Kolesar odbacio je tvrdnje da se držanje nekoliko djevojaka u Kovačevu stanu može kvalificirati kao porobljavanje – zbog kojeg je optužba tražila 30 godina zatvora. Advokat je također tvrdio da u iskazima svjedokinja optužbe ima toliko proturječnosti i konfuzije da se na njima ne može temeljiti okrivljujuća presuda. Vukovićev advokat Goran Jovanović također je zaključio da se tužitelj, optužujući Vukovića, oslanja na svjedočenja koja su nepouzdana ili lažna. Jovanović je dodao da sudskom vijeću prepušta da prosudi uvjerljivost Vukovićevih tvrdnji da je zbog ozljede bio nesposoban da ikoga siluje.

Predsjedavajuća sutkinja Florence Mumba/Florens potom je proglasila suđenje završenim iako nije najavila kad se može očekivati objava prvostepene presude.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 33

SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Optužba traži 80 godina
SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: General Krstić na ispitu pred Sudskim vijećem
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Natezanja oko "Zagrebačkih dokumenata"
TRIBUNAL: Tužilaštvo stiče "punu sliku o razmerama i obrascu" kosovskih zločina