HomeSILOVANJE JE ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI
U presudi za silovanja Bošnjakinja u Foči 1992. godine, prvi je put jedan međunarodni sud silovanja i seksualna porobljavanja kvalificirao kao zločin protiv čovječnosti. Trojica pripadnika snaga Bosanskih Srba osuđeni na kazne od 12 do 28 godina zatvora

Dok je u nekim sudskim postupcima nakon Drugog svjetskog rata silovanje bilo kvalificirano kao ratni zločin, Međunarodni sud za područje bivše Jugoslavije sada je zaključio da se silovanje može tretirati i kažnjavati kao još teži zločin. "Silovanja u Foči predstavljala su zločin protiv čovječnosti zato što su počinjena u okviru sistematskih napada na civile u fočanskom području i zato što su imala karakteristike porobljavanja", zaključili su suci Haškog tribunala, prihvaćajući teze tužitelja.

Kad je u aprilu 1992. počeo oružani sukob i rasprostranjena kampanja protjerivanja Bošnjaka iz područja Foče, teroriziranje civila je dobilo "lične dimenzije", utvrdili su suci. "Nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je snagama Bosanskih Srba dano naređenje da siluju bošnjačke žene", ali "jest dokazano da su srpski vojnici imali slobodne ruke da silovanje koriste kao instrument terora...da imaju zatočeničke centre iz kojih odvode žene na silovanja...i da im lokalna policija u tom zapravo pomaže", umjesto da to spriječi, kaže Sudsko vijeće u obrazloženju presude.

Govoreći o vojnicima koji su činili takva silovanja - među njima i o trojici optuženih Dragoljubu Kunarcu, Radomiru Kovaču i Zoranu Vukoviću - suci su primijetili kako je "jasno pokazano što osobe sklone kriminalu mogu u ratnim vremenima učiniti bespomoćnim civilima."

Njih trojica su, tvrdi se dalje, bili svjesni da je jedan od načina protjerivanja Bošnjaka bilo njihovo teroriziranje, uključujući seksualno, kako bi se onemogućilo da se ikada vrate" u Foču. Premda se Haški tribunal usredotočuje na počinitelje na višim razinama odgovornosti, sudsko vijeće je upozorilo da neće prihvatiti niži rang ovih optuženika kao opravdanje. "Politički vođe i generali su bespomoćni ako obični ljudi odbiju činiti zločine tokom rata", ističu suci.

Suci nisu prihvatili alibi Dragoljuba Kunarca, koji je tvrdio da je veći dio perioda u kojem su počinjena silovanja proveo na linijama fronte. "Na terenu ste bili hrabar vojnik, kojega se cijenilo. Tim prirodnim autoritetom mogli ste zaustaviti patnje zarobljenih žena. Stoga je još odvratnije vaše aktivno sudjelovanje u groznim seksualnim zlostavljanjima", kazala je optuženome predsjedavajuća sutkinja Florence Mumba.

Suci su prihvatili kao vjerodostojne većinu optužbi o silovanjima i odvođenjima djevojaka drugim vojnicima, a dio njih su odbacili jer drže da nisu dokazane izvan razumne sumnje. Djela koja je počinio kvalificiraju se kao silovanje, mučenje i porobljavanje, odnosno kršenje ratnog prava i običaja i zločini protiv čovječnosti, te je Kunarcu izrečena ukupna kazna od 28 godina zatvora.

Tvrdnje obrane Radomira Kovača da su četiri djevojke bile u njegovom stanu "zbog zaštite" dok je jedna od njih bila "njegova djevojka", suci su odbacili i proglasili ga krivim po svim točkama za koje ga tereti tužitelj. Te točke uključuju porobljavanje i silovanje kao zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata. "Držali ste te djevojke kao robove, da ih uzmete kad poželite i date ih kome želite. Uživali ste u vlasti nad njihovim životima, što ste pokazali kad ste ih tjerali da gole plešu na stolu, i kad ste ih, na kraju, prodali drugim vojnicima", kazala je sutkinja Mumba. Suci ističu da se "posebno okrutno i nemilosrdno postupalo prema bespomoćnoj 12-godišnjoj djevojčici koju je Kovač silovao, davao drugim vojnicima da je siluju i na kraju prodao". Stoga ga je sudsko vijeće osudilo na 20 godina zatvora.

Suci su odbacili tvrdnje obrane Zorana Vukovića da je bio spolno nemoćan, ali je odbačena i većina optužbi za silovanje kojima ga je teretio tužitelj. Jedna od njih je, međutim, dokazana izvan razumne sumnje - optužba o silovanju 15-godišnje djevojčice kojoj je Vuković, kako je svjedočila, rekao da je "stara kao njegova kćer pa joj zato neće učiniti ništa gore." Zbog tog djela on je proglašen krivim za silovanje i mučenje i osuđen na kaznu od 12 godina zatvora.

Vrijeme koje su optuženi dosad proveli u pritvoru Tribunala uračunat će se u ove kazne. Zasad nije poznato da li će optužba ili obrana uložiti žalbe na ove prvostepene presude.

Nakon izricanja presude, tužitelji koji su radili na ovom slučaju su izrazili zadovoljstvo jer su seksualni zločini tretirani kao ozbiljni zločini sami po sebi, a ne kao prateća pojava rata. Također su pozdravili što je ovom presudom "pravno razjašnjeno što znači seksualno porobljavanje". Suci su istaknuli sljedeće elemente porobljavanja: činjenica da su žene bile zarobljene, da su morale činiti što god im se naredi uključujući kuhanje i čišćenje, da su vojnici polagali isključiva prava na određene djevojke koje su im stalno bile na raspolaganju, da su vojnici uzimali novac kad bi ih davali drugim na silovanje, te da one nisu imale nikakvu kontrolu nad svojim životima.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 44

SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Prva presuda Haškog tribunala za silovanja i seksualna porobljavanja kao zločin protiv čovečnosti
"SLUČAJ ČELEBIĆI: Žalbeno veće naložilo da se izreknu nove kazne
"SLUČAJ KRNOJELAC: Dramatično svjedočenje bivšeg zatočenika KP Doma u Foči
SUĐENJE ZAZLOČINE U OMARSKOJ: Dokazni postupak odbrane Milojice Kosa
TRIBUNAL: Evropska unija podržava Haški tribunal u nastojanju da osigura saradnju svih država bivše Jugoslavije