HomePROCES ZA SILOVANJA U FOČI: NEOBIČNI NAVODI OBRANE
Radomir Kovač je bio "zaljubljen" u jednu od djevojaka koja ga optužuje za silovanje, a Zoran Vuković, zbog spolne nemoći, "nije mogao" počiniti silovanja

Od četiri djevojke koje su bile više mjeseci držane u stanu Radomira Kovača u Foči, tri su svjedočile na suđenju za silovanja u Foči, a četvrta se smatra nestalom. Jedna od njih - djevojka pod pseudonimom "87" - svjedočila je da ju je tokom dužeg perioda Kovač u tom stanu silovao, držao u strahu, te da ju je na kraju prodao grupi Crnogoraca za 500 DEM. Na temelju navoda tih svjedokinja Kovač je optužen za zločin silovanja i seksualnog porobljavanja.

Svjedoci koje je ovog tjedna izvela Kovačeva obrana, međutim, tvrde da je svjedokinja "87" bila Kovačeva "djevojka" u koju je on bio zaljubljen i nastojao je zaštititi. Svi svjedoci obrane, Kovačevi rođaci i prijatelji, tražili su zaštitu svog identiteta i lika. Jedan od njih, vlasnik kafića u Foči, kaže da se Kovač "džentlmenski ponašao prema toj djevojci" kad su jednom prilikom svratili u njegov kafić.

U vezi optužbe o prodaji te djevojke i njene kolegice, obrana tvrdi da ih je Kovač "prebacio" u Crnu Goru zbog njihove sigurnosti. Kovačev prijatelj je svjedočio da je optuženi zapravo bio taj koji je dao novac Crnogorcima da mu učine uslugu i odvedu djevojke "na sigurno". Obrana također tvrdi da su one Kovaču poslale pismo iz Crne Gore u kojemu su nacrtale srce i zahvalile mu za pomoć.

Tužitelji su ukazivali na ponavljanu nedosljednost u tim iskazima. Svjedoci nisu precizirali od čega je, u to vrijeme, trebalo štititi bošnjačke djevojke u Foči. Nitko od svjedoka nije pitao Kovača kako je sreo tu djevojku, iako su priznali da je bilo neobično da se srpski vojnik "zabavlja" s Bošnjakinjom. Svjedoci, naime, tvrde da nisu čuli da su bošnjačke djevojke, uključujući one iz Kovačeva stana, prethodno bile držane u dvorani Partizan i u Karamanovoj kući gdje su ih silovali srpski vojnici i odakle ih je, kako su svjedočile, Kovač doveo u svoj stan.

Obrana trećeoptuženog Zorana Vukovića potom je izvela nekoliko zaštićenih svjedoka koji su Vukovića opisali kao osobu "uvijek spremnu da pomogne" Bošnjacima. "Zaista je pomogao mnogima", rekao je jedan svjedok. Opisano je kako je Vuković zaustavio pljačkanje stana jedne bošnjačke prijateljice te omogućio izlazak jednog Bošnjaka iz zarobljeništva u KD Domu. No, tužitelji su taj podatak iskoristili da ukažu na drugu činjenicu - da su bošnjački civili u Foči bili nezakonito maltretirani i zatvarani.

Vukovićeva obrana također dokazuje da ovaj optuženi, zbog "spolne nemoći", nije mogao počiniti silovanja. U tom se aspektu zapravo poklapaju iskazi svjedoka optužbe s iskazima žrtava. Više je svjedokinja, naime, opisalo da ih Vuković silovao, no više njih je pojasnilo da ih je prisiljavao na oralni seks.

Dokazni postupak obrane trojice optuženih za silovanja u Foči bliži se kraju. U četvrtak će biti održana statusna konferencija na kojoj bi trebalo biti utvrđeno kad će iskaze dati posljednji svjedoci i kad će strane u postupku održati završne riječi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 24

SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Optuženi za silovanje brani se "spolnom nemoći"
INTERVJU: Graham Blewitt - Karadžić može biti uhapšen svakog trenutka
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Da li je Čerkez bio "zapovjednik bez vojske"?
REPORTAŽA: Predstavljamo sudiju Almira Rodrigeza
TRIBUNAL: Mostarske sudije u posjeti Tribunalu