HomePROTUISPITIVANJE OPTUŽENOG KUNARCA
Tužiteljica ukazuje na nedosljednosti Dragoljuba Kunarca koji svjedoči u vlastitu obranu od optužbi za silovanja Bošnjakinja u Foči

"Slažem se da je silovanje zločin", rekao je Dragoljub Kunarac, koji, međutim, u svom svjedočenju insistira da on, lično , nije počinio ni jedno silovanje. "Jedan seksualni odnos" koji je, kako je priznao, imao sa svjedokinjom D.B, Kunarac opisuje kao nešto što "nije bila njegova namjera" i zbog čega osjeća grižnju savjesti. On međutim dodaje ipak da je "i svjedokinja sama posvjedočila da je preuzela inicijativu." Kunarac je, naime, u svom glavnom iskazu ispričao kako je 3. kolovoza/augusta 1992. doveo dvije djevojke u kuću u kojoj su živjeli vojnici da bi, kako je rekao, istražio tko ih je silovao. No, tada je "protiv svoje volje", imao s jednom od njih odnos.

Svjedokinja D.B. prethodno je dala iskaz kao svjedok optužbe na suđenju za silovanja u Foči. Njezino je svjedočenje bilo zatvoreno za javnost. Kako je danas istaknula tužiteljica, D.B. je pod prijetnjom jedne druge osobe pristala na odnos s Kunarcem.

Tužiteljica Hildegard Uertz-Retzlaff/Erc-Reclaf je u protuispitivanju Kunarca nastojala ukazati na nedosljednosti u njegovom opisu tog događaja: "Znali ste je samo nekoliko sati, znali ste da je prije toga silovana, znali ste da je uplašena, a ipak ste je suočili s grupom vojnika i sami imali odnos s njom!" "Zato sam bio zbunjen činjenicom da je htjela odnos", odgovara Kunarac.

"Istovremeno je u susjednoj sobi, druga djevojka koju ste doveli u istu kuću, bila grupno silovana", nastavila je tužiteljica. Kunarac dogovara kako on tada nije znao što se događa. "Ali ostavili ste tu djevojku samu s vojnicima za koje ste, kako kažete, sumnjali da su silovali" , inzistirala je tužiteljica. Kunarac odgovara kako djevojke tada nisu optužile ni jednog od prisutnih vojnika te da on nije mogao pretpostaviti da će je oni silovati.

Kunarac je također "imao namjeru otići u SUP i prijaviti" osobe koje su silovale zarobljene Bošnjakinje , ali kaže da nije otkrio tko je počinio silovanja. "Vi dakle priznajete da su postojale mjere da se kazni silovanje?", primijetila je tužiteljica, koja time ukazuje da je Kunarac osobno mogao nešto konkretno poduzeti, ali i na to da je odgovoran kao komandir grupe koja je silovala žene, kako stoji u optužnici. "Nisam imao opipljiv dokaz", branio se optuženi.

Tužiteljica podsjeća da je "više žena ovdje svjedočilo da ih je silovao upravo Žaga". Optuženi ne spori da je jedina osoba s tim nadimkom, ali sugerira da se netko mogao predstaviti kao on. Također je ocijenio da su optužbe protiv njega samo "priče" svjedokinja jer, tvrdi on, niti jedna od njih nije s njim cak niti razgovarala. "Sve sto su one izjavile je odraz njihovo zelje da ja budem kažnjen za odvođenje žena na silovanja", tvrdi Kunarac.

Optuženi također inzistira da većinu vremena na koje se odnosi optužnica uopće nije bio u Foči, već na terenu - čime si nastoji stvoriti alibi za počinjena silovanja Tužiteljica sada ukazuje da su linije sukoba bile udaljene od 6 do 20 kilometara od Foče, a da je Kunarac "s obzirom na svoje izviđačke zadatke, bio jako mobilan", što bi značilo da se mogao navečer i vraćati u Foču i počiniti silovanja za koja je optužen. "Nisam mogao napuštati teren", odlučno tvrdi Kunarac, iako to nije rekao u svom prvom intervjuu s istražiteljima nakon dolaska u pritvor.

Protuispitivanje Kunarca bit će zaključeno u utorak, najavila je tužiteljica.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 19

REPORTAŽA: Peta godišnjica pada Srebrenice
SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Masakr u sobi broj 3 logora Keraterm
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Kako je Kunarac vodio istragu o silovanjima u Foči
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Tužitelj sumnjiči svjedoka Kordićeve obrane
HAŠKI TRIBUNAL: Sudijski ukor braniocu generala Galića