HomeTUŽITELJ DOKAZUJE ZAPOVJEDNU ODGOVORNOST KUNARCA
Komandir koji svojim vojnicima podvodi žene nije oficir - nego makro, ustvrdio je svjedok koji je govorio o vojnim propisima koji nalažu poštivanje Ženevskih konvencija

Komandir koji svojim vojnicima podvodi žene kao nagradu za izvršene vojne akcije "nije oficir - nego makro", ustvrdio je svjedok tužitelja na suđenju za silovanja u Foči.

U dosadašnjem dijelu postupka, tužitelj je kao svjedoke izveo veći broj žrtava - bošnjačkih žena koje su 1992. silovali pripadnici snaga bosanskih Srba. Među osobama koje su ih silovale, žrtve su navele i trojicu optuženih - Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića.

No, dok su Kovač i Vuković optuženi samo za silovanja koja su osobno počinili, Kunarac je optužen i po zapovjednoj odgovornosti, za silovanja koja su izvršili pripadnici njegove jedinice. Kako se navodi u optužnici, Kunarčevi vojnici su imali bazu u jednoj kući u ulici Osmana Đikića u Foči, kuda im je njihov zapovjednik Kunarac dovodio žene.

"Ako komandir zna da ljudi pod njegovom komandom seksualno napastvuju žene, što mora učiniti?", upitao je tužitelj. "Mora to prijaviti pretpostavljenima i tražiti smjenu i krivično gonjenje tih vojnika", odgovorio je pukovnik Muhamed Nogo. On je, kao bivši oficir u JNA i kasnije u ABiH, svjedočio o propisima kojima vojske osiguravaju poštivanje Ženevskih konvencija. Te konvencije se odnose na tretman civila i zarobljenika u oružanom sukobu.

I Vojska Srpske Republike BiH je u maju 1992. izdala pravila o primjeni međunarodnog humanitarnog prava, napominje tužitelj.

No, ako komandir zapravo sudjeluje u zlostavljanjima tako što vojnicima podvodi žene..."onda je on makro, a ne oficir...Onda je sličan ili gori od svojih podčinjenih", rekao je svjedok.

Kunarčeva obrana je najavila da će ga braniti tzv. parcijalnim alibijem, odnosno da će dokazivati kako Kunarac u određenim danima, navedenim u optužnici, nije bio u Foči već na linijama fronta.

Tužitelj sada želi unaprijed pobiti mogućnost takvog alibija, te dokazuje da su ratišta na koja je Kunarac odlazio bila dovoljno blizu Foče da bi se on navečer mogao vratiti i počiniti silovanja i podvođenja za koja ga optužuju svjedokinje. Tužitelj također dokazuje da je Kunarac, kao zapovjednik, odgovoran za djela podčinjenih i u vrijeme kad nisu na borbenim dužnostima i ako nisu smješteni u kasarni već u improviziranim bazama, poput kuća.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 12

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Svjedočenje Dražena Erdemovića
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Kordić - zapovjednik ili glasnogovornik?
HAŠKI TRIBUNAL: Blewitt o slučaju Ojdanić
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Kunarac - zapovjednik ili svodnik?