HomeKOVAČ PORIČE KRIVICU ZA "SEKSUALNO POROBLJAVANJE"
Na prvom pojavljivanju pred Tribunalom, Radomir Kovač se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od dvije tačke "Fočanske optužnice" kojom se tereti za dvostruki zločin protiv čovječnosti

Dva dana nakon što su ga, u Foči, uhapsili francuski i njemački pripadnici SFOR, Radomir Kovač se danas u Haškom tribunalu izjasnio da nije kriv ni po jednoj od dvije tačke optužnice, koje ga terete da je porobljavanjem i silovanjem muslimanskih žena počinio dvostruki zločin protiv čovječnosti. Tradicija nije iznevjerena: od oko četrdesetak optuženih koji su do sada prošli kroz proceduru takozvanog prvog pojavljivanja pred sudom, samo je jedan - Dražen Erdemović - priznao krivicu, dok su svi ostali, uključujući i one koji su u međuvremenu osuđeni, tvrdili da su nevini.

Krivicu je, takođe, priznao i Goran Jelisić, ali naknadno, nekoliko mjeseci nakon što se, na prvom pojavljivanju pred sudijama, izjasnio nevinim po svim tačkama optužnice.

Radomir Kovač, zvani "Klanfa", je jedan od osmorice pripadnika vojske, policije i paravojnih formacija bosanskih Srba, koji su tzv. "Fočanskom optužnicom" iz juna 1996. optuženi za porobljavanja, silovanja i mučenja muslimanskih žena u Foči, nakon zauzimanja grada aprila 1992. Od te osmorice, u pritvoru Tribunala je i Dragoljub Kunarac, koji se dobrovoljno predao marta prošle godine, a januara ove godine je - odupirući se pokušaju hapšenja - ubijen prvooptuženi Dragan Gagović, bivši šef policije u Foči.

Na zahtjev njegovog privremenog branioca, britanskog advokata Hauarda Morisona/Howard Morrison, danas je pred sudom pročitan samo opšti dio "Fočanske optužnice", te njene tačke 61 i 62 koje se odnose na Kovača.

U njima se navodi da je Kovač - od oktobra 1992. do pred kraj februara 1993.- u stanu koji mu je stavljen na raspolaganje držao u "seksualnom ropstvu" četiri muslimanske djevojke i žene, od kojih je jedna imala samo 15 godina. Pored toga što su morale da obavljaju kućanske poslove, te žene su - navodi se u optužnici - bile izložene stalnim pojedinačnim ili grupnim silovanjima i raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, da bi na kraju tri od njih optuženi Kovač - kao pravo "bijelo roblje" - prodao: jednu za 200 a dvije za po 500 njemačkih maraka.

Nakon što se optuženi izjasnio da nije kriv, sudija Florens/Florence Mumba pozvala tužilaštvo da što je moguće prije dostavi dokazni materijal Kovačevim braniocima, kako bi se pripremili za suđenje koje bi trebalo da počne za 4 do 5 mjeseci, budući da je Kunarac već gotovo godinu i po dana u pritvoru. Privremeni branilac Morison je, međutim, najavio da će odbrana najvjerovatnije tražiti razdvajanje slučajeva, budući da je Kovač, kako je rekao, optužen po samo dvije tačke "Fočanske optužnice". Nekoliko časova ranije, zamjenik glavnog tužioca Grejem Bluit/Graham Bluit na konferenciji za novinare je izrazio nadu da će uskoro biti uhapšeni još neki od optuženih sa "Fočanske optužnice", kako Tribunal ne bi morao da priređuje sedam odvojenih suđenja.

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm