HomeKOVAČ SUTRA PRED SUDIJAMA HAŠKOG TRIBUNALA
Na tzv. "prvom pojavljivanju", od optuženog će se tražiti da se izjasni o navodima optužnice, koja Kovača tereti za držanje muslimanskih žena u "seksualnom ropstvu"

Dva dana nakon što je uhapšen u Foči i avionom NATO prebačen u Hag, Radomir Kovač će se sutra poslije podne prvi put pojaviti pred sudijama, da bi se izjasnio da li je kriv, ili nevin, za ono za šta ga tereti tužilac. U dvije tačke tzv. "Fočanske optužnice", Kovač je, podsjetimo, optužen za porobljavanje i silovanje muslimanskih žena u Foči, krajem 1992. i početkom 1993. godine. U obje tačke, bivši komandir vojne policije se tereti za zločin protiv čovječnosti.

Radomir Kovač će se sutra u 17 sati naći pred Pretresnim vijećem II Haškog tribunala, kojim će predsjedavati Florens/Florence Mumba iz Zambije, a čine ga još i italijanski sudija Antonio Kaseze/Cassese i Dejvid Hant/David Hunt iz Australije.

Sudija Florens Mumba je, inače, predsjedavala Vijećem koje je sudilo u prvom slučaju silovanja kao ratnog zločina pred Haškim tribunalom. Anto Furundžija, bivši zapovjednik "Džokera" - specijalne jedinice vojne policije HVO - je na tom suđenju proglašen krivim za pomaganje pri silovanju i saučesništvo u mučenju, te je osuđen na 10 godina zatvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm