HomeSFOR UBRZAVA RITAM


Nakon hapšenja Radomira Kovača, optuženog za porobljavanje i silovanje muslimanskih žena u Foči

Treće hapšenje u posljednjih sedam nedjelja, izjavili Luiz Arbur i Havijer Solana, predstavlja jasan signal ostalim optuženima za ratne zločine da će uskoro i na njih doći red, te im je bolje da se sami predaju

Pozdravljajući akciju u kojoj je, jutros u Foči, uhapšen Radomir Kovač, glavni tužilac Haškog tribunala Luiz Arbur/Louise Arbour je ukazala da je ovim, trećim hapšenjem u posljednjih sedam nedjelja , SFOR "uputio jasan signal preostalim optuženima da propust nadležnih lokalnih vlasti da ih uhapse i predaju u Hag, neće poremetiti tok pravde." Izražavajući uvjerenje da će SFOR nastaviti sa sličnim operacijama, Arbur je preostale bjegunce od međunarodne pravde pozvala da se što prije predaju u nadležnost Tribunala, kako bi izbjegli rizike iznenadnog hapšenja.

Vlasti Republike Srpske, koje je na prošlonedjeljnoj konferenciji za novinare ironično nazvala "šampionima dosljednosti u pitanju hapšenja ratnih zločinaca", Arbur je u današnjoj izjavi još jednom pozvala da barem "ohrabre javno optužene da se sami predaju SFOR-u."

Slične poruke preostalim bjeguncima od međunarodne pravde sa javnih optužnica uputio je danas i generalni sekretar NATO, Havijer/Javier Solana. U izjavi povodom jutrošnjeg hapšenja Radomira Kovača, Solana podvlači riješenost SFOR da privede pravdi sve optužene za ratne zločine, te onima koji su još na slobodi savjetuje da se što prije sami predaju, kako bi izbjegli nepotrebne rizike.

Danas uhapšeni Radomir Kovač je, sa još sedam pripadnika vojske, policije i paravojnih formacija bosanskih Srba, optužen tzv. "Fočanskom optužnicom", podignutom 26. juna 1996. Optužnica se odnosi na grupna silovanja, torturu i porobljavanje muslimanskih žena u Foči, nakon zauzimanja grada od strane srpskih snaga, aprila 1992. godine. Prvooptuženi sa te optužnice Dragan Gagović - bivši šef policije u Foči - ubijen je 9. januara ove godine, odupirući se pokušaju hapšenja od strane francuskih pripadnika SFOR.

Od ostalih sa te optužnice, u pritvoru Tribunala je Dragoljub Kunarac, koji se dobrovoljno predao marta prošle godine i na prvom pojavljivanju pred sudijama priznao krivicu za silovanje, ali ne i za mučenje. Sudije su takvo izjašnjavanje ocijenili kao "dvosmisleno" te su zaključili da optuženi nije priznao krivicu, te Kunarac sada čeka na početak suđenja po obje tačke optužnice - silovanje i mučenje.

Radomir Kovač, zvani "Klanfa", je optužen da je - kao podoficir vojne policije i lider paravojne grupe - od kraja oktobra 1992. do pred kraj februara 1993. u jednom stanu u fočanskoj zgradi "Brena" držao zatočenima, zapravo porobljenima, nekoliko muslimanskih djevojaka, koje je sam ili sa drugim optuženima - Draganom Zelenovićem, Gojkom Jankovićem i Jankom Janjićem, kao i neidentifikovanim srpskim vojnicima - često silovao i na razne načine seksualno zlostavljao. Među Kovačevim žrtvama bila je i petnaestogodišnja FWS (fočanski svjedok) - 87, koja je prema optužnici najmanje osam mjeseci bila izlagana rutinskom mučenju, pojedinačnim i grupnim silovanjima i porobljavanju. Jednu od svojih žrtava je, tvrdi tužilac, Kovač decembra 1992. prodao za 200 DM, dok je krajem februara 1993. već pomenutu FWS-87 i još jednu ženu za po 500 DM prodao dvojici crnogorskih vojnika, koji su ih odveli u Crnu Goru.

U dvije tačke optužnice - za porobljavanje i silovanja - Kovač je optužen za zločine protiv čovječnosti. Njegovo prvo pojavljivanje pred sudijama očekuje se tokom ove sedmice.

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm