HomeZAJEDNIČKO SUĐENJE ZA SREBRENICU
Veće odobrilo zahtev tužioca za spajanje predmeta i zajedničko suđenje Vidoju Blagojeviću, Draganu Obrenoviću i Draganu Jokiću, bivšim zapovednicima Bratunačke i Zvorničke brigade VRS koji se u odvojenim optužnicama terete za zločine u Srebrenici, jula 1995.

Vidoje Blagojević, Dragan Obrenović i Dragan Jokić u sudnici TribunalaVidoje Blagojević, Dragan Obrenović i Dragan Jokić u sudnici Tribunala

Zaključujući da su srebrenički zločini iz jula 1995. počinjeni u "okviru iste transakcije" i da je, po svemu sudeći, "postojao zajednički plan" da se pobije više od 7.000 bošnjačkih dečaka i muškaraca, Pretresno veće je danas prihvatilo zahtev tužilaštva za spajanje predmeta i zajedničko suđenje trojici optuženih oficira VRS.

Vidoje Blagojević, bivši zapovednik Bratunačke brigade, Dragan Obrenović, bivši načelnik štaba i Dragan Jokić, koji je u vreme srebreničkih događaja bio načelnik inženjerije Zvorničke brigade, se u odvojeno podignutim optužnicama terete da su na različite načine učestvovali u istim zločinima: deportaciji više od 20.000 žena i dece i pogubljenju svih vojno sposobnih muškaraca. Blagojević je optužen još 1998. zajedno sa generalom Radislavom Krstićem, koji je u međuvremenu proglašen krivim za genocid u Srebrenici i osuđen na 46 godina zatvora. Treći optuženi sa te optužnice - bivši komandant Zvorničke brigade VRS Vinko Pandurević - je još van domašaja Tribunala.

Optužnice protiv Obrenovića i Jokića podignute su prošle godine. Obrenović, koga su pripadnici SFOR uhapsili u aprilu prošle godine, se takođe tereti za najteži zločin - genocid; dok je inženjerac Jokić, koji se dobrovoljno predao prošlog avgusta, tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Prema optužnici, inženjerija Zvorničke brigade je učestvovala u kopanju masovnih grobnica i zakopavanju žrtava sa srebreničkih stratišta u julu 1995. Njegova je odbrana, na današnjoj raspravi, nagovestila da bi Jokić mogao postići sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice, odnosno prihvatiti deo odgovornosti za zločine kojima se tereti. Tužilac je potvrdio da su o tome vođeni razgovori sa optuženim i njegovim braniocem, ukazujući da do ovog trenutka nije postignut nikakav sporazum.

Sudsko veće, kojim predsedava nemački sudija Volfgang Šomburg/Wolfgang Schomburg, a čine ga još Maltežanin Karmel/Carmel Agius i Koreanac O-Gon Kwon/Kvon, je kao ciljni datum za početak suđenja odredilo sredinu aprila ove godine. Optužba je najavila da planira izvođenje između 30 i 40 svedoka, među kojima i 8 do 10 žrtava koje su preživele streljanja. Dokazni postupak optužbe bi, procenio je tužilac Piter Mek Kloski/Peter McClosky, mogao da traje tri do četiri meseca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 85

SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Ko je napadao - a ko branio - Sarajevo?
SUĐENJE "TUTI" I "ŠTELI": Svjedočenje Bošnjaka koji je etnički čistio Mostar
SUĐENJE MITRU VASILJEVIĆU: Neslaganja vještaka optužbe i odbrane
REPORTAŽA: Centralna proslava zimskih praznika u pritvoru tribunala