HomeNOVO SUĐENJE ZA SREBRENICU U MAJU IDUĆE GODINE
Nakon konferencije o stanju u postupku, sudsko vijeće saslušalo argumente za i protiv privremenog puštanja na slobodu optuženih Vidoja Blagojevića i Dragana Obrenovića

Volfgang Schomburg, sudija TribunalaVolfgang Schomburg, sudija Tribunala

"Suđenje Vidoju Blagojeviću, Draganu Obrenoviću, Momiru Nikoliću i Draganu Jokiću će, u najgorem slučaju, početi u maju iduće godine." Ovo je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku rekao predsjedavajući sudskog vijeća, Nijemac Wolfgang Schomburg/Volfgang Šomburg. "Početak ovog suđenja usko je vezan za završetak izvođenja dokaza u slučaju Stakić," rekao je Schomburg, "pa je moguće da suđenje četvorci optuženoj za genocid u Srebrenici možda može početi već krajem ove godine."

Nakon konferencije o stanju u postupku, na kojoj su optuženi izjavili da nemaju primjedbi na stanje u pritvoru, vijeće je saslušalo argumente zastupnika Vidoja Blagojevća i Dragana Obrenovića, koji su zatražili da početak suđenja dočekaju na slobodi.

Vidoje Blagojević je u vrijeme masakra u Srebrenici bio zapovjednik Bratunačke brigade VRS, koja je bila direktno uključena u osvajanje "sigurne zone", a optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Za iste zločine tereti se i Dragan Obrenović, osim što njega optužnica ne tereti za počinjenje, već za sudjelovanje u genocidu. Obrenović je u vrijeme koje pokriva optužnica bio načelnik štaba Zvorničke brigade a optužba tvrdi da je u vrijeme napada na Srebrenicu bio stvarni zapovjednik brigade, jer je Vinko Pandurević, formalni zapovjednik, bio odsutan.

"Dragan Obrenović surađivao je sa tužiteljstvom još i prije nego što je uhapšen," rekao je Obrenovićev zastupnik, Amerikanac David Willson/Dejvid Vilson. "Čak pet mjeseci prije hapšenja, Obrenović je ponudio tužiteljstvu da se preda, ali njegova ponuda, iz nekog razloga, nije prihvaćena. On je također", tvrdi zastupnik, "tužiteljstvu predao veći broj dokumenata i na svaki način pokazao da je odgovorna osoba koja će se vratiti na početak suđenja." Slične argumente je ponudio i zastupnik Vidoja Blagojevića, koji je podsjetio i da je isto vijeće udovoljilo zahtjevu za privremeno oslobađanje Dragana Jokića, koji je optužen istom optužnicom, pa je zaključio da bi zadržavanje njegovog klijenta u pritvoru bilo nepravično.

Argumente optužbe vijeće je saslušalo na zatvorenoj sjednici, ali je jasno da se tužiteljstvo, koje je na današnjem zasjedanju predstavljao Peter McClosky/Piter Mekloski, oštro protivi puštanju dvojice optuženih na slobodu, tim prije što ni jedan ni drugi ne ispunjavaju prvi uvjet za privremeno puštanje - dragovoljnu predaju tribunalu. Naime, Dragana Obrenovića su snage SFOR uhapsile 15 aprila 2001., dok je Vidoje Blagojević uhapšen i sproveden u pritvorsku jedinicu tribunala četiri mjeseca kasnije, 10. augusta.

Drugi uvjet za privremenu slobodu dva optužena ispunjavaju: garancije vlade Republike Srpske da će biti uhapšeni u slučaju da odbiju da se vrate u Hag na početak suđenja. Ove garancije je vijeću predao Trivun Jovičić, oficir za vezu vlade u Banja Luci sa Haškim tribunalom. Govoreći u ime Predsjedništva BiH, otpravnik poslova ambasade BiH u Hagu, Haris Lukovac, je istakao da Predsjedništvo "nema mehanizme kojima bi moglo garantirati povratak optuženih u Hag", pa zbog toga BiH ne može dati garancije dvojici optuženih.

Sudu su se obratili sami optuženi, obećavajući da će, u slučaju da budu pušteni, doći "bilo gdje i bilo kada, kako to sud odredi".

Odluka o privremenom puštanju na slobodu Vidoja Blagojevića i Dragana Obrenovića bit će donesena naknadno, najvjerojatnije naredne nedjelje.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 112

DOKAZI ISPLIVALI NA POVRŠINU: Slobodan Milošević i slučaj "fantomske hladnjače"
RUČAK U MOSTARSKOJ "HLADOVINI": Bivši zatočenici Heliodroma brane svog zaštitnika Štelu
RATNI DNEVNIK U SUDNICI: General Galić se brani knjigom generala Šibera
ISPOVEST U SUDNICI: Sedmo priznanje krivice u Haškom tribunalu
NOĆNE PROZIVKE U OMARSKOJ: Gdje su nestali prijedorski Bošnjaci
UOČI DRUGE FAZE SUĐENJA MILOŠEVIĆU: Sudije zabrinute za zdravlje optuženog