HomeDRUGO SREBRENIČKO SUDJENJE POČINJE U ČETVRTAK
Umesto u utorak 6., drugo sudjenje Haškog tribunala za genocid u Srebrenici počeće u četvrtak 8. maja - Optuženi Vidoje Blagojević "otpustio" svog američkog advokata - Tužilac najavljuje 149 svedoka, od kojih su mnogi bivši pripadnici vojske i policije Republike Srpske koji su u julu 1995.bili angažovani u srebreničkoj operaciji

Vidoje Blagojević, Dragan Jokić, Dragan Obrenović i Momir Nikolić u sudnici TribunalaVidoje Blagojević, Dragan Jokić, Dragan Obrenović i Momir Nikolić u sudnici Tribunala

Sudjenje četvorici oficira Vojske Republike Srpske (VRS), optuženih za zlocine u Srebrenici, počeće u četvrtak 8. maja, a ne sutra kako je ranije bilo najavljeno, saopšteno je na današnjoj pred-raspravnoj konferenciji.

Kineski sudija Liu Daćun/Daqun, predsedavajući veća koje će voditi ovaj postupak, nije precizirao razloge za odlaganje početka sudjenja kao ni za odsustvo dvojice od četvorice optuženih u ovom predmetu. Današnjoj predraspravnoj konferenciji su, naime, prisustvovala samo dvojica optuženih: Vidoje Blagojević, bivši komandant Bratunačke brigade i Dragan Jokić, nekadašnji načelnik inženjerije u Zvorničkoj brigadi VRS. Druga dvojica - Dragan Obrenović, bivši načelnik štaba Zvorničke brigade i Momir Nikolić, koji je u Bratunačkoj brigadi bio pomoćnik komandanta za bezbednost - nisu se danas pojavili u sudnici, ali su preko svojih branilaca dali saglasnost da se predraspravna konferencija održi bez njih.

Moguća nova komplikacija, koja bi možda mogla da ugrozi zakazani početak sudjenja, jeste poremećen odnos izmedju prvo-optuženog Vidoja Blagojevića i njegovog američkog branioca Majkla/Michaela Karnavasa. Optuženi Blagojević je danas obavestio sud da je "otpustio" Karnavasa pošto je "izgubio poverenje" u njega, te "ni po koju cenu neće pristati da ga on zastupa" na sudjenju.

Sudija Liu je podsetio Blagojevića da je to pitanje "već rešeno", pošto je Sekretarijat tribunala odbio njegov zahtev za promenom branioca, a optuženi se na tu odluku nije žalio, pa je ona postala konačna. Pozvan da se i on izjasni, američki advokat je rekao da ne vidi "nikakvih etičkih prepreka" da zastupa optuženog koji u njega nema poverenja, te da je spreman da nastavi. Pošto je Blagojević insistirao da ne dozvoljava da se Karnavas bavi njegovim predmetom, tvrdeći da je dalje angažovanje američkog branioca "opasno po njegovu situaciju", sudija Liu je rekao da će od Sekretarijata tražiti da se optuženom dodeli "nezavisni advokat" koji će mu pomoći da reši tu situaciju. U svakom slučaju, zaključio je Liu, nema nikakvog razloga za odlaganje sudjenja i ono će početi u četvrtak posle podne.

Tužilac Piter Mekloski/Peter McClosky namerava da u dokaznom postupku optužbe izvede pred sud 149 svedoka, kao i da priloži transkripte svedočenja još oko 60 svedoka koji su dali iskaze na prvom "srebreničkom sudjenju". Na tom sudjenju, koje je trajalo od marta 2000. do početka avgusta 2001., bivši komandant Drinskog korpusa VRS general Radislav Krstić proglašen je krivim za genocid i osudjen na 46 godina zatvora. Njegov je slučaj, trenutno, pred Žalbenim većem Tribunala. Za razliku od prvog "srebreničkog sudjenja", na drugom će se medju svedocima optužbe nači i brojni Srbi, bivši pripadnici VRS ili MUP-a Republike Srpske, koji su učestvovali u napadu na Srebrenicu u julu 1995. kao i u kasnijim pokušajima da se uklone tragovi srebreničkih zločina.

Blagojević, Obrenović, Nikolić i Jokić optuženi su za učešće u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu". Cilj tog poduhvata je – prema optužnici - bio da se onemogući dalji život muslimanske zajednice u srebreničkoj enklavi, što je i postignuto deportacijom više od 20.000 žena i dece i pogubljenjem najmanje 7.000 muškaraca vojnog uzrasta.

Sva četvorica optuženih terete se za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, a Blagojević, Nikolić i Obrenović i za genocid ili saučesništvo u genocidu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 145

OBRT U SLUČAJU SREBRENICA: Momir Nikolić priznao krivicu za progone
ZAJEDNIČKI ZLOČINAČKI PODUHVAT: Optužnica protiv Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića
DOŽIVOTNI ZATVOR ILI SLOBODA?: Završeno suđenje za granatiranje Sarajeva i terorisanje Sarajlija
OPTUŽENI NA KLUPI ZA SVEDOKE: Ko je doveo "Sive vukove" u Bosanski Šamac
GRAĐANSKI RAT U SUSEDNOJ DRŽAVI: Da li su se u Bosni pobili, ili su pobijeni?