HomeDRUGO SUĐENJE ZA SREBRENICU U MAJU 2003.
Suđenje četvorici zapovednika Zvorničke i Bratunačke brigade VRS, koji su optuženi za genocid u Srebrenici u julu 1995., trebalo bi da počne 6. maja 2003. Za iste zločine optuženo je još 5 oficira Drinskog korpusa i Glavnog štaba VRS, koji su i dalje na slobod

Drugo suđenje za masakr koji je u julu 1995. izvršen u Srebrenici trebalo bi da počne 6. maja sledeće godine - saopštio je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku sudija Volfgang Šomburg/Wolfgang Schomburg. Prvo suđenje za isti zločin je, podsetimo, održano 2000. i 2001. godine i završeno je presudom kojom je general Radislav Krstić, bivši zapovednik Drinskog korpusa VRS, proglašen krivim za genocid i osuđen na 46 godina zatvora.

Dok Žalbeno veće tribunala razmatra žalbe odbrane i optužbe na presudu generalu Krstiću, četvorica oficira Zvorničke i Bratunačke brigade Drinskog korpusa čekaju na početak suđenja za iste zločine. Vidoje Blagojević, Dragan Obrenović, Momir Nikolić i Dragan Jokić optuženi su za učešće u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu" čiji je cilj – kako se navodi u optužnici - bio da se onemogući dalji život muslimanske zajednice u srebreničkoj enklavi, što je i postignuto deportacijom više od 20.000 žena i dece i pogubljenjem najmanje 7.000 muškaraca zarobljenih nakon ulaska srpskih snaga u područje pod nominalnom zaštitom UN.

Njihovo suđenje bi, kako je danas saopšteno trebalo da počne 6. maja sledeće godine, a dokazni postupak optužbe - najavio je tužilac Piter Mekloski/Peter McClosky, koji je u timu optužbe bio i na suđenju generalu Krstiću - trajao bi oko 4 meseca. Branioci četvorice optuženih su se, na današnjoj konferenciji o stanju u postupku, žalili na sporost obelodanjivanja izjava svedoka i drugih dokaza. Optužba je to pravdala činjenicom da se u njenoj srebreničkoj bazi podataka nalazi čak oko dva miliona dokumenata, koje je neophodno pretražiti kako bi se utvrdilo ima li među njima dokaza koji bi mogli da budu oslobađajućeg ili olakšavajućeg karaktera za optužene.

Datum početka drugog srebreničkog suđenja bi, međutim, moglo da odgodi hapšenje ili dobrovoljna predaja nekog od preostale petorice optuženih za genocid u Srebrenici, koji su još na slobodi. To su Vinko Pandurević, bivši komandant Zvorničke brigade VRS; Ljubomir Borovčanin, zapovednik združenih policijskih snaga Republike Srpske angažovanih u srebreničkoj operaciji; kao i trojica oficira bezbednosti Glavnog štaba i Drinskog korpusa VRS: Ljubomir Beara, Vujadin Popović i Drago Nikolić. Budući da su svi oni optuženi za učešće u istom "zajedničkom zločinackom poduhvatu", oni koji do maja 2003. stignu u Hag pridružili bi se Blagojeviću, Obrenoviću, Nikoliću i Jokiću, kako bi im se zajedno sudilo. A to bi, najverovatnije, dovelo do odlaganja početka suđenja, kako bi se "pridošlicama" dalo dovoljno vremena da pripreme svoju odbranu.

Današnjoj konferenciji o stanju u postupku prisustvovao je i Dragan Jokić, koji je u maju ove godine privremeno oslobođen iz haškog pritvora. Mada mu je veće odobrilo da prilikom ove posete Hagu boravi izvan Pritvorske jedinice UN, holandske vlasti se s tim nisu složile pa su Jokića, po dolasku na amsterdamski aerodrom, sprovele pravo u pritvor tribunala. Pozvan da prisustvuje današnjoj raspravi, predstavnik holandske vlade je istakao da je bezbednost Jokića i ostalih optuženih mnogo bolje osigurana u Pritvorskoj jedinici tribunala, nego izvan nje. Predstavnik Sekretarijata tribunala Kristijan Rode/Christian Rhode je, istim povodom, istakao da su uslovi u Pritvorskoj jedinici "izvrsni", da je pritvorenima obezbeđena "lekarska i, po potrebi, psihijatrijska nega", pa je stav Sekretarijata da nisu potrebni "nikakvi dodatni aranžmani" za optužene koji su na privremenoj slobodi, a povremeno se vraćaju u Hag da bi učestvovali na konferencijama o stanju u postupku. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 126

PRESUDA: Dvadeset godina zatvora za Mitra Vasiljevića
'ALO RADOVANE: Slobodan Milošević i "Gospodin Kroacija"
U PRITVORU JE NAJBOLJE: Drugo suđenje za Srebrenicu u maju sledeće godine
INCIDENT U SUDNICI: Optuženi ne veruje svedoku optužbe